Omoderna näringslivsföreträdare

Ett gäng västsvenska näringslivsföreträdare föreslog i går att det skulle byggas en massa nya motorvägar i Västsverige. Bland företagshöjdarna märktes Leif Johansson från Volvo och Dan Sten Olsson från Stena. Bägge dessa har ju privata intressen i att öka biltrafiken. Volvo:s chef hopaps på att fler vägar ökar antalet lastbilstransporter och därmed också ökar försäljningen av företaget produkter, lastbilar. Olssons rederi transporterar alla långtradare från Sverige till andra länder. Dennes företag skulle också det gynnas av ökad lastbilstrafik.

Men man frågar sig faktiskt, har de inte hört tals om växthuseffekten eller klimathotet? Att Handelskmmaren, som ordnade presskomferensen om vägförslagen igår inte har gjort det vet vi sen tidiagre. Man återkommer ständigt med nya förslag på vägar. Aldrig med någa röslag på förbättrad kollektivtrafik. Direktörerna i göteborg visar på en otroligt dålig miljömedvetenhet. Eller är det så att man skiter i miljön bara förrtagen kan göra en rejäl vinst? Kanske är de bara naiva?

Jag tror faktiskt att mittalternativet är rätt. I kapitalistiska företag i ett kapitalistiskt samhälle går profiten före allt. Själva drivkraften är att man ska göra vinst. Då får allt annat stå tillbaka. Inte av elakhet, utan för att kapitalismens funktion är sådan.

Själv vägförslaget då? Det gick i huvudsak ut på att bygga en motorväg från Mellansverige till Göteborg (E 20) och finansiera denna med vägavgifter. Jag har inget mot förslaget i sig, varken vägavgifter eller motorväg på den sträckan. Förutsatt att det hela kombinerats med en stor järnvägssatsning. Utbyggnad av dubbelspår till Borås och vidare till Herrljunga. Fler spår på västra stambanan mot Alingsås och ny hamnbana. Kanske en återuppbyggnad av VGJ via Hjällbo, Olofstorp, Gråbo osv. Om det hade varit huvudförslaget, så okej. Men storföretagarna hade inga sådana förslag. Inga alls.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, GP2, SVD, DN, DI,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Menar du verkligen det du skriver? Att industrin skall upphöra att utvecklas för att några politiker bestämt att vi skall vara rädda för koldioxid? En livsnödvändig gas som mänskligheten och naturen är beroende av?
  Klimatförändringar har alltid funnits! Jorden går inte unde för det!
  Hoppas verkligen att Sverige fortsätter att vara en välfärdsstat och slutar lyssna på klimatkyrkans domedagsprofetior!
  Vänstern måste vakna! Och gå ur klimatkyrkan!
  Liera er inte med miljaktivister och politiker som vill införa skatt på vår livsnödvändigaste överlevnadsgas koldioxid.

 • Motorvägen är dålig även om den förses med en parallel järnväg. Motorvägstransporter är nämligen mer energislukande än järnvägstransporter. Varje motorvägstransport är alltså en energisparmöjlighet som gick förlorad, eftersom den kunde planerats bort eller gått på järnväg.

  Vi måste spara energi för att mildra effekterna av ökade energipriser och för att spara miljön och klimatet.