Förföljelse av kommunister

Under andra världskriget och även senare har förföljelse av vänstermänniskor varit legio i Sverige. Under andra världskriget yttrade detta sig på lite olika sätt. Dels i form av att kommunister och andra misshagliga vänstertyper spärrades in i koncentrationsläger/arbetsläger. I Sverige. Men även i mer brutala saker som terrordådet mot Norrskensflamman år 1940.

Förföljelserna efter andra världskriget har främst handlat om åsiktsregistrering med åtföljande problem för de registrerade att få en del jobb. Totalt fanns som mest 700 000 människor i Säpos åsiktsregister (som finna ännu, men ska inte längre vara sökbart efter organisation). Utöver Säpo har också militären underättelstjänst (idag MUST) ägnat sig åt övervakning och registrering, bland annat via Kontoret för Särskild inhämtning (KSI), en enhet som förr hete Informationsbyrån (IB). Förmodligen pågår också detta än.

Nu har man ju också just fått ett nytt verktyg i denna registrering och övervakning av människor, nämligen FRA-lagen. Kanske kan Säpo slå nya rekord i antalet människor i registren med hjälp av denna nya massövervakningslag.

Intressant?
Bloggat: Wadström,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements