Den stora muthärvan i Göteborg rullar vidare

Del 19 av 27 i serien Maffia och företagande

Den del av den stora muthärvan som redan varit uppe i tingsrätten, målet mot den tidigare tjänstemannen i Poseidon och VD:n i egnahemsbolaget, Olov Lundgren, ska komma upp i hovrätten idag. Tingsrätten dömde honom för grovt mutbrott till 6 månaders fängelse. Det är en förhoppning att han får ett motvarande straff även i en högre instans.

Under tiden blir det också allt fler nya åtal. Flera kommer de närmaste veckorna, bland annat mot anställda inom Poseidon i Angered och Frölunda. Ett åtal gäller kontoret i Angered och omfattar en Poseidonanställd samt två män från färgbranschen. Åtalet mot en tidigare anställda  vid Poseidons kontor i Frölunda gäller också ett par anställda vid ett elföretag.

Utredninge kring mutor och korruption inom byggbolaget Peab och fastighetsbolaget Hjällbostaden fortsätter också. 5 personer är i nuläget misstänkta, men troligtvis åtalas bara tre. Utredningen om korruption och mutor inom Parkeringsbolaget har lagts ner medan utredningen om Göteborg Energi som är mycket omfattande fortsätter liksom utredningarna om Stefan Allbäcks Bygg AB:

I den nu 15 månader gamla utredningen kring Idrotts- och föreningsförvaltningen finns fyra misstänkta: två pensionerade tjänstemän, Stefan Allbäck och Marcus Allbäck. Schultz hoppas vara klar under hösten eller tidig vinter.

– Men det är komplicerat, medger han.

Stefan Allbäck är även misstänkt i utredningen kring Familjebostäder. En projektledare i det allmännyttiga bolaget är avstängd och delgiven misstanke om bland annat grovt mutbrott.

När det gäller utredningen av korruptionen och mutorna inom Familjebostäder så uppdagas också fler skumma och eventuellt brottsliga affärer där Stefan Allbäck Bygg AB varit inblandat. Utredningen växer med andra ord.

Den stora muthärvan i Göteborg, eller rättare sagt de många muthärvorna i Göteborg avslöjar med all tydlighet att allt inte står rätt till i Lilla London, eller ska vi kanske kall det Lilla Chicago. Det som avslöjats är säkert bara en del av de mutor och den korruption som finns. Med sådan brottslighet, ren gangsterverksamhet, i de övre samhällslagren är det inte underligt att gangstergäng också fått fäste i lägre samhällslager, med skottlossning, mord, mordförsök och uppgörelser som en följd.

Hela utvecklingen är en följd av ökade sociala klyftor och bristande respekt hos överheten för lagar och regler. Något som sen leder till liknande uppfattningar längre ner i samhället och det yttrar sig bland annat i acceptansen för korruption är större i Göteborg än i resten av landet. Avregleringar, privatiseringar, bemanningsföretag och upphandlingssystem såväl som upphandlingar i sig  leder till att möjligheterna till brott ökar.

Då ökar brottsligheten och kriminaliteten förstås. Överallt, hos hög som låg. Den så kallade göteborgsandan bland stadens högre makthavare leder till att denna utveckling förstärks. Mutaffärer och svartjobb blir vanligare. Svartjobb är centralt för de kända kriminella gängen och nätverken, för mindre nogräknade småföretag, men även stora byggbolag som Peab profiterar på detta genom att de kan köpa in billigare tjänster från underleverantörer som i slutändan ofta är kriminella gäng som Bandidos och Hells Angels.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Brott och skattefiffel bakom skatteskulder50 miljoner försvann i svartjobbshärva >>
Advertisements