Självklart bra med odlat kött

Del 6 av 8 i serien Kött och miljö

I framtiden kommer det att bli problem med matförsörjningen för jordens alla människor. Den kommande bristen på energi för transporter och bristen på handelsgödsel kommer att innebära ett ökat behov av att äta närproducerat  och dessutom en sjunkande avkastning inom jordbruket. Det senare ökar behovet av att äta kött (men i Sverige och större delen av västvärlden äter vi redan nu mer än vi behöver) för att få näringsbehovet hos människor tillfredsställt.

Odlat kött kan i det läget bli ett bra och vettigt alternativ till djuruppfödning (som ju med nödvändighet kommer att bli mer lokal och extensiv). Några moraliska eller etiska problem med odlat kött kan jag inte se. Det finns ingen anledning att säga nej till odlat kött.

Intressant?
Bloggat: Laakso, Schlaug, Karl Sigfrid,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Svenskar borde äta mindre köttNötkött inte alls största boven >>
Advertisements
  • Lars Jonasson

    Du skriver att vi skall äta kött för att få i oss mer vitamin B12. Men de odlade muskelcellerna får sin näring av cyanobakterier som sin tur lever på fotosyntes. Cyanobakterierna innehåller vitamin B12, och ur moralisk synvinkel borde de räknas som vegetabilier trots att de inte är några växter.

    Så varför inte skippa köttet och äta cyanobakterierna direkt istället?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_%28dietary_supplement%29

  • Det kanske inte är lika gott? Eller har andra nackdelar. Den främsta orsaken till att vi ska äta kött i det stora hela är proteinet. Idag äter vi dock för mycket kött i Sverige, men det är inte fallet i hela världen. Bland annat inte i det land som har de största utsläppen av växthusgaser från nötkreatur, där äter man i stort sett inte kött alls trots att man har överlägset mest nötkreatur i hela världen. OcH stora problem med undernäring har man också.

  • Det kanske inte är lika gott? Eller har andra nackdelar. Den främsta orsaken till att vi ska äta kött i det stora hela är proteinet. Idag äter vi dock för mycket kött i Sverige, men det är inte fallet i hela världen. Bland annat inte i det land som har de största utsläppen av växthusgaser från nötkreatur, där äter man i stort sett inte kött alls trots att man har överlägset mest nötkreatur i hela världen. OcH stora problem med undernäring har man också.

  • Pingback: Genmodifierade livsmedel behövs | Svensson()