Federativt initiativ

Boktips
Att styra eller styras
Studieförbundet Vuxenskolan

Federativt initiativ

Centerpartiet har dragit igång en intressant debatt om federalism, som Studieförbundet Vuxenskolan hakat på genom att ge ut den korta och enkla antologin ”Att Styra eller styras – En bok om demokrati och federalism”. Begreppet är ganska okänt i Sverige, men även en typisk enhetsstat som Sverige kan sägas ha federala inslag via den regionala och kommunala självstyrelsen. För att det ska bli federalism måste ansvarsfördelningen mellan de olika politiska nivåerna bli grundlagsbefästa – som i många andra länder i världen. Man kunde sedan tänka sig att EU och FN blev nästa politiska nivåer: Världsfederativ demokrati (som diskuteras i slutkapitlet).

Hans Norebrink

Läs mer: Newsdesk, Kent Werne,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements