Vore det inte bättre att åtgärda fattigdomen som är tiggeriets grund?

Centerpartiet vill kriminalisera organiserandet av tiggeri men inte tiggarna. Idag är människohandel förbjudet, men det är svårt att bevis sådant i samband med att människor åker till andra länder för att tigga. Jag tvivlar på att det går att stifta en lag med förbud mot att organisera tiggeri som innebär att det på något sätt skulle bli lättare att bevisa brott. Det blir också en hel del gränsdragningsproblem. När romska familjer från Sverige tigger i Oslo och det är organiserat av familjen själv så är det ju organiserat tiggeri. När romska familjer från Rumänien gör samma sak i Sverige så är det ju  organiserat tiggeri, men det är inte rimligt att det ska betraktas som ett brott. Vem är ansvarig? Föräldrarna i familjen kan man utgå från. Ska de dömas för brott i det läget? Naturligtvis helt orimligt.

Det finns naturligtvis tiggeri som är organiserat av kriminella ligor på samma sätt som i filmen Zigenarnas tid. Men jag tvivlar på att problemet kan lösas lagstiftningsvägen. Som jag ser det är den enda framkomliga lösningen om vi vill ha färre människor som måste tigga för sin överlevnad att fattigdomen och klyftorna i samhället bekämpas och minskas. Det gäller såväl de ökade klyftorna i Sverige som gör att svenska romer tigger i Oslo som de stora klyftorna och fattigdomen i Rumänien. Dessutom måste den omfattande diskrimineringen och rasismen mot romer i länder som Rumänien, Ungern och Slovakien bekämpas. Endast så kan vi skapa ett samhälle utan människor som behöver tigga. Minskade klassklyftor, minskad fattigdom och minskad rasism är det som behövs, inte svårtillämpad och därmed meningslös lagstiftning mot tiggeri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements