Man blir inte sjuk av att äta mycket fisk

Det står visserligen så i rubrikerna i en del av dagens tidningar. Men det är fel. Man blir sjuk av att äta gifter och det finns förgiftad fisk, främst i Östersjön. Eftersom vi människor förgiftat fisken är den inte så bra för oss att äta. Då förgiftar vi oss själva också. Det blir man sjuk av. Enligt den undersökning som tidningarna skriver om kan för stort intag av de gifter, främst PCB och DDT, som finns i den feta östersjöfisken öka risken för stroke. Fet östersjöfisk är framförallt sill (eller strömming som uppsvenskarna och många andra säger).

Det är gifterna man blir sjuk av, det är gifterna som ger ökad risk för stroke. Inte fisken. Den är nyttig. Men det gäller inte förgiftad fisk förstås.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Såg en föreläsning på Kunskapskanalen igår.

    Tydligen så är det så att cyanobakterier (De som ”algblommar” i Östersjön”) producerar ett gift som går in i näringskedjan.

    Detta gift verkar påverka cellernas produktion av proteiner på så vis att proteinkedjorna blir missformade vilket dels ger som konsekvens att de inte fungerar som de ska, men också att inte kroppen kan återanvände dem ordentligt, vilket kan ligga bakom degenerativa sjukdomar som ALS, Parkinson och Alzheimers. Det verkade inte vara helt belagt, men forskning pågår, och argumenten för hypotesen kändes ganska övertygande.

    Det man iså fall bör undvika att konsumera för mycket av är Östersjöfisk och insjöfisk från sydsverige (/Där det förekommer algblommning).

    • Det kanske är så. Men det har inget med det jag skrev om att göra. Det jag skrev handlade om att PCB och DDT finns i fisken i halter som är skadliga. Det är vi människor som förgiftat fisken. Egentligen gäller det cyanobakterierna också. det är vår övergödning och överfiskning som orsakar algblomningen och därmed de eventuella problem du beskriver. Fisken i sig är fortfarande inget problem utan förgiftad fisk är ett problem.