Sveriges fattigaste storstad – tillfälliga bidrag löser inga problem

15 utsatta stadsdelar har möjlighet att få sin beskärda del av det paket på 200 miljoner kronor som regeringen skapat för att minska problemen i de svenska förorterna, miljonprogramsområden, de fattigaste arbetarområdena. Av dessa 15 stadsdelar återfinns 5 i Göteborg, endast två i det dubbelt så stora Stockholm och två i det hälften så stora Malmö. Det är de förväntade stadsdelarna, i Göteborg är det Östra och Västra Bergsjön, Hjällbo, Gårdsten och Norra Biskopsgården, I Stockholm Tensta och Rinkeby och i Malmö Sofielund och Herrgården (en del av Rosengård).

Södertälje kan dock sägas var lika fattigt och utsatt som Göteborg, i den lilla staden finns det två områden som kan få pengar, Ronna och Hovsjö. Övriga städer och stadsdelar är Araby i Växjö, i Trollhättan Kronogården, i Borås Hässleholmen, i Landskrona Centrum-Öster och i Kristianstad Gamlegården. Södertälje och Göteborg har fler saker gemensamt än fattigdom. De största industrierna och privata arbetsgivarna i bägge städerna (stadsområdena) är bil- och läkemedelsindustrin. Totalt återfinns 7 av stadsdelarna i västra Sverige, 4 i Stockholmsområdet (om Södertälje räknas dit) och 4 i Skåne.

Stödet som regeringen fixat fram är prestationsbaserat och komemr att utebelas i olika stora delar till de olika stadsdelarna:

Syftet med stödet är att stärka ekonomierna i de utsatta områdena, så att man har råd att göra mera. Samtidigt är stödet prestationsbaserat, vilket innebär att de stadsdelar som gör mest får mest.

-Det fördelas efter hur man förbättrar resultaten och betalas ut i slutet av 2013. Alla stadsdelar kommer att få pengar, men de det går bättre för får mer pengar, säger Ullenhag.

Det handlar om 100 miljoner kronor per år för 2013 och 2014.

Som vanligt kommer pengarna inte att förändra ett skit. Man kan inte lösa enorm arbetslöshet, analfabetism, gangsterism, social utslagning och andra problem genom projekt och tillfälliga pengar. Man kan inte lösa det genom konstgjorda företag och tillfällig sysselsättning. För regeringens grundpolitik går ju ut på motsatsen, att föra över resurser från fattiga till rika. Tillfälliga tillskott av relativt små summor förändrar därför ingenting.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements