Totalt feltänkt om Avenyn

Avenyn kommer att bli en bakgata. Utvecklingen har pågått ett tag. Affärerna har länge gått dåligt och restaurangerna överlever bara på grund av turister och besökare från landet. Göteborgare handlar på andra ställen och roar sig i andra delar staden.

Den negativa utvecklingen började när Avenyn stängdes av för biltrafik. Antalet människor som rörde sig på gatan minskade. Sedna har det gradvis förvärrats. Satsningen på lyxrenoveringar och lyxbutiker gör att ingen vanlig människa har råd att handla på Avenyn. Det är ingen idé att ens gå dit. Bättre att gå till Nordstan eller Kungsgatan. Det finns inte ens tillräckligt många rika i Göteborg för att det ska vara en bra satsning att bygga en gata för lyxkonsumtion. Dessutom kan de rika enkelt och lätt åka till Köpenhamn, Stockholm, London, Paris eller Milano för att handla. Finns ingen anledning att gå till en folktom gata i Göteborg.

Med biltrafikens försvinnande blev Kungsportsavenyn också sämre för parader, demonstrationer och annat. Resultatet blev färre människor i omlopp. Nu vill de som håller på med märkliga projekt för att återskapa Avenyn som stadens paradgata också stänga av kollektivtrafiken och de gör just nu också den översta delen av gatan olämplig för parader. Inte heller har det blivit bättre av att också Södra Vägen numera är delvis avstängd för biltrafik. Om de vill att Avenyn ska bli en lyxig gata utan folk och med bostäder för rika som Park Avenue i New York så kommer de sannolikt att lyckas. Om de vill att Avenyn ska vara en gata för shopping och nöjen kommer de att misslyckas.

Det hela är helt feltänkt och allt som hittills gjorts har bara gjort Avenyn sämre.

Frågan är också vad de menar med att återupprätta Avenyn. Ska den bli de rikas bostadsparadis igen? Som Park Avenue i New York och som det var innan andra världskriget? Det kan de kanske uppnå med nuvarande inriktning på åtgärderna. Ska det bli en nöjesgata som på 1990-talet? Det kommer att misslyckas med de idéer och tankar som styr nu. Eller ska det bli en förfallen gata som på 1960-talet? Det kan bli resultatet om de rika inte omfamnar gatan eller där inte byggs fler bostäder.

Vill vi se en levande Aveny krävs biltrafik och kollektivtrafik. Det krävs butiker för vanligt folk och inte bara för rika. Det krävs uteserveringar som inte fungerar exkluderande på det sätt som det de gör nu.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements