Smarta kartan – inte riktigt så smart som den borde vara

Smarta kartan är en digital plattform som visar invånare och besökare vägen till en mer hållbar konsumtion genom att dela, hyra, låna, ge och byta i Göteborg. Det är ett intressant initiativ som dock ännu är ofullkomligt. På Smarta kartan Läs mer …

Stort amfetaminbeslag i Stockholm

Tre personer greps under natten till den 28 december misstänkta för grovt narkotikabrott. Enligt Aftonbladet ska gripandet ha skett efter en biljakt som slutade i Spånga, i norra Stockholm. I samband med gripandet gjorde polisen också husrannsakan på två adresser Läs mer …

Varför ska fängelserna byggas ut när de står tomma?

Den svenske justitieministern vill bygga ut Sveriges fängelser. Det verkar helt onödigt. Svenska fängelser används nämligen inte till fullo. Speciellt gäller detta de fängelser som har byggts för de allra grövsta brottslingarna och brotten. Där är de flesta platser tomma. Läs mer …

Sverige – bland världens minst våldsamma länder

Sverige är ett av de länder som har lägst brottslighet i hela världen. Det ser vi om vi gör den enda relevanta jämförelse som kan göras. Antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare, den så kallade mordfrekvensen. Mord Läs mer …

Gängbrottslighet 2017 – gängskjutningar ovanligare

I Göteborg började antalet gängskjutningar minska redan i slutet av 2015 för att i år minska mycket kraftigt. I Malmö och Stockholm ökade dock antalet skjutningar under det första halvåret för att sedan under hösten visa tecken på att minska Läs mer …

Mässlingen – en av de farligaste infektionsjukdomarna

Mässling är en mycket allvarlig sjukdom som tack vare vaccinationer är ovanlig i dagens Sverige. I fattiga länder med undernäring hos barn är det en av de dödligaste sjukdomarna som finns. Det är också en av mest smittsamma sjukdomarna som Läs mer …

Slopad revisionsplikt bidrog till ekonomisk brottslighet

Företags lönsamhet och tillväxt har inte förbättrats med slopad revisionsplikt för de minsta aktiebolagen. Däremot har den rapporterade sysselsättningen minskat och kriminellas användning av aktiebolag som brottsverktyg har ökat i omfattning. De senaste åren har myndigheterna satsat på mer service Läs mer …

Misslyckad reform kring barns brott slår mot fattiga föräldrar

Ensamstående mammor har drabbats hårdast av reformen om skärpt skadeståndsansvar för föräldrar till barn som döms för brott. Det finns heller inget stöd för att reformen minskat ungdomsbrottsligheten. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Hela tanken med Läs mer …

Arbeta allt längre, för vad?

När det moderna pensionssystemet byggdes upp var det inte tänkt att människor skulle leva så många år efter 65. Farliga arbetsmiljöer, fattigdom och sämre sjukvård satte ofta en tidig punkt för ett hårt och strävsamt liv, åtminstone om du tillhörde Läs mer …

Intressant av Cwejman om digitala medier, men…

I en ledarkrönika i GP kallar Adam Cwejman oss för digitala torpare då vi inte länge äger de filmer och den musik vi konsumerar. Han jämför detta med torpare som inte ägde den mark de brukade. Det är jämförelse som Läs mer …

Fittjadomen är korrekt

Ett antal unga män åtalads för att ha våldtagit en kvinna i en trappuppgång i Fittja.  Den utsatta kvinnan lämnade ett par olika berättelser, fick inget stöd av vittnen och polisen hade gjort ett mycket dåligt jobb. Bland annat hade Läs mer …

Facebook, paradisläckan och skatterna

Facebook fick drygt 100 miljoner kronor i bidrag för att förlägga sina servrar på svensk mark. En strategiskt viktig affär enligt den svenska regeringen som också drev igenom en sänkning av energiskatten för serverhallar. Dokument från paradisläckan har visat hur Läs mer …