Mäns våld är inte på något sätt det största hotet mot kvinnors liv och hälsa

I en krönika i ETC påstår Lotta Lindqvist att mäns våld är det största enskilda hotet mot kvinnors liv och hälsa. Det är ett totalt falskt påstående. Våld är inte ens en av de 10 största anledningarna till att kvinnor dör. Det är mångdubbelt fler män som dör av våld än antalet kvinnor som dör av våld. I hela världen såväl som i Sverige.

Mäns våld mot kvinnor är ett problem. Men det är inte ett av de största hoten mot kvinnors liv och hälsa. Att föra fram felaktiga uppgifter om detta gynnar inte kvinnor utan misskrediterar istället feminism och kvinnokamp. Lotta Lindqvist gör en feminismen och kampen kvinnors lika rättigheter en björntjänst när hon inte är sanningsenlig.

De vanligaste dödsorsakerna för kvinnor i världen (2015)

1. Ischemic heart disease*
2. Stroke*
3. Lower respiratory infections
4. Chronic obstructive pulmonary disease*
5. Alzheimer’s disease and other dementias*
6. Diabetes mellitus*
7. Diarrhoeal disease
8. Breast cancer*
9. Kidney diseases*
10. Hypertensive heart diseases*

*Non-communicable diseases (ej smittsamma sjukdomar)

Det ser ungefär likadant ut i hela världen förutom i Afrika där smittsamma sjukdomar och komplikationer vid graviditet dominerar dödsorsakerna. Även i Mellanöstern och Sydostasien är komplikationer vid graviditet band de tio vanligaste dödsorsakerna för kvinnor. Att bli gravid är alltså farligare för en kvinnas hälsa och liv än mäns våld. I alla fall i fattiga delar av världen

Image: World Health Organization 2017 | Source: Global Health Observatory (http://www.who.int/gho)

Läs mer om jämställdhet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!