Spännande men dålig bok om gängkrigens Göteborg

Cyril Hellman har hjälpt den dömde gangstern Ali Khalil att skriva en bok. Lilla Chicago. Om den undre världen i Göteborg. Det är en på många sätt usel bok. Samtidigt är det spännande läsning men sanningshalten kan nog diskuteras.

Ali Khalil som är från Gårdsten kan omöjligt veta vem som mördat vem i Tynnered, Biskopsgården eller Backa. Ofta stämmer inte heller hans version med vad som framkommit i förundersökningar och andra beskrivningar av insatta. Detta även om han troligen kände Houssein Chit från Vårvädersligan (Biskopsgården södra). De var ju båda från Libanon.

Biskopsgården

Men gänget som sköt Chit på Vår Krog & Bar har aldrig kallats Nya Norra. Det gänget hade sin bas kring Friskväderstorget. Nya Norra är ett helt annat gäng som uppstått senare, långt efter att gänget från norra Biskopsgården dömts och upphört. Nya Norra har sin bas i Länsmansgården och längs norrut i Biskopsgården. Gänget tycks inte ha nån om helst koppling till det gäng från norra Biskopsgården som utförde morden på Vår Krog & Bar.

Att skjutningen på Vår Krog & Bar var en arrangerad fälla är det nog många som tänkt. Men kanske är inte den person, som i verkligheten heter Homa Badpa, som Ali Khalil anklagar för att ligga bakom fällan ansvarig för det. Fällan skulle ju lika gärna kunna ha varit gillrad av Berat Kastrati, som ju gick från restaurangen strax innan. Han hamnade ju senare tillsammans med hela sin släkt i konflikt med resten av Vårvädersligan. Den gruppering som senare blivit känd som A-falangen eller Jobe-falangen, Det mest troliga är dock att det inte var nån fälla alls och att Khalil bara hittar på.

Backa

När det gäller Backa är det uppenbart att det helt eller delvis måste ha varit en interna uppgörelse där ledningen röjdes undan av de som senare tog makten i gänget som idag sannolikt är Göteborgs mäktigaste. Men om Khalil med namnet Jocke i boken menar Joakim Berg så kan vi nog utgå ifrån att det mesta som Khalil och Hellman skriver är ren fabrikation, påhitt utan verklighetsanknytning. Berättelserna måste i så fall ha kommit från Berg och han saknar all trovärdighet.

Backaplan är heller inte Backa. Det ligger inte i Backa. Brunnsko kan dock sägas i Backa även om Backa som är postadress (Hisings-Backa) är uppdelat i många stadsdelar där Brunnsbo är en.

Gårdsten

Dessutom verkar inte heller berättelsen om Gårdstensalliansen och kriget mot Bandidos MC stämma helt. Den verkar friserad och tar inte med allt. Inte en en gång i boken nämner han släkten Ali Khan eller nån annan mhallamifamilj i nordöst som också ska ha ingått i det som kallades Gårdstensalliansen. Kanske beror det på att Khalil själv eventuellt är från en mhallamifamilj. Det är visserligen ett arabiskt namn som bärs av många personer utan att de behöver vara släkt med varandra. Men det är också namnet på en mhallamifamilj som nämns i polisens så kallade klanrapport. Kanske var Chit också mhallami. Om nu Ali Khalil är det.

Berättelserna om Gårdsten (inget samband med A-falangen i Biskopsgården) med konflikten mellan A-falangen och S-falangen är nog det enda i boken där Ali Khalil framstår som helt trovärdig. I det var han ju personligen direkt inblandad som ledande person i A-falangen som kallas så just efter honom. S-falangen är uppkallad efter Samir Khalil som inte alls är släkt med Ali Khalil trots samma efternamn. Sannolikt har han också en ganska bra hum om konflikten i Bergsjön även om den del avsnitt om denna helt saknar trovärdighet. Han kan inte veta om någon grävts ner eller inte. Eller vem som gjort det. Det är bara nåt han tror.

Märkligheter och felaktigheter

Han nämner Original Gangsters (OG) men inte en enda gång Naserligan (Albanligan) som hade en våldsam konflikt med OG i många år. Personer från Naserligan förekommer dessutom i en mängd förundersökningar kring flera av de konflikter och mord som berörs i boken. Dessutom ska de enligt uppgifter från andra källor varit närvarande vid fredsuppgörelsen mellan Gårdstensalliansen och Bandidos MC.

Boken är en bok där en gangster får skryta fritt om hur mycket han vet, hur han kände alla inblandade. Han ger döda personer skulden för alla mord som finns i boken. Det är ju behändigt då de inte kan försvara sig. Men det är inte trovärdigt. Det är inte den enda boken som medverkar till glorifiera tungt kriminella eller där de får berätta om hur viktiga de själva är. Mycket viktigare än alla andra. Andra liknande böcker är Nuri Kinos bok om Milan Sevo, boken om BMW-ligan skriven av en av de inblandade, Cyril Hellmans bok om och med Leo Carmona samt Arash Raoufis och Mehdi Seyyeds bok om den sistnämnde.

Boken är också full med rena felaktigheter. Johanneberg kan exempelvis inte ligga i Liseberg eftersom Johanneberg är en stadsdel. Vilket Liseberg inte är. En stadsdel kan inte ligga inne i ett nöjesfält.

Frölunda är inte heller Göteborgs största stadsdel. Västra Frölunda är postadressen för ett mycket stort område som omfattar mängder med stadsdelar. Det som kallas Frölunda, dvs området runt Frölunda Torg, är bara en mindre del av detta. Det är uppenbart att Khalil inte har riktig koll på Göteborg utanför Angered och andra delar av nordöstra Göteborg. Cyril Hellman har sannolikt ingen koll på Göteborg alls.

Dessutom finns flera fel som tyder på dåligt korrekturläsning. Sånt som att ”sätt” stavas ”sett”. Och varför stavas det gäng som brukar kallas Asir istället Ashir?

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!