De muslimska skolfifflarna

En konsekvens av privatiseringen av skolan är att vi fått en uppsjö av religiösa skolor. Skolor som indoktrinerar barn i den ena eller den andra religionen. Dessutom har vi fått ett omfattande fusk och fiffel i många privatskolor (som i gammelmedia brukar kallas friskolor). Ibland kombineras religionen med fiffel. Det gäller flera skolor med muslimsk profil och de som driver dem.

Tre personer står bakom flera av de muslimska skolor som drivs i Sverige idag. Deras namn är Bachar Ghanoum, Khemais Bassoumi och Khereddine Khachlouf.  I GP kallas de läkaren, skolledaren respektive stafettaren. De är alla tre engagerade i Föreningen Framtidsskolan i Göteborg som driver Römosseskolan i Göteborg.

Skolföretagare

Bachar Ghanoum är dessutom styrelseledamot i Saimagårdens Förskola AB, Framtidsskolan i Stockholm AB, styrelsesuppleant i Framtidsskolan i Nacka AB och i English School Scandinavia AB. Han äger och driver även Maxhälsa Tand & Kropp AB ihop med Dima Jasser som är ordinarie styrelseledamot medan Ghanoum är suppleant. enligt Gp ägnar sig företaget bl.a. år omskärelse av pojkar. De två driver även Hydrospår AB.

I bolaget Däcktoppen AB där han är styrelsesuppleant är han troligen delägare tillsammans med Mohamad Maher Abo Ras. Förutom dessa två är också den senares fru och den förstnämndes dotter Sarah Lynn Ghanoum styrelseledamot. Han har enligt GP tidigare varit aktiv i Sveriges Muslimska Stiftelse som driver Göteborgs moské i Kvillestaden.

Khemais Bassoumi är eller har varit engagerad i Imanskolan i Uppsala och Islamiska skolan i Stockholm. Han sitter också i styrelsen för Framtidsskolan i Stockholm AB, Framtidsskolan i Nacka AB, Saimagårdens Förskola AB och English School Scandinavia AB. Dessutom driver han Bassoumi Konsultation Handelsbolag ihop med en dotter som heter Meriam Bassoumi.

Khereddine Khachlouf är eller har varit engagerad i flera muslimska skolor såsom Imanskolan i Uppsala där hans fru Liselotte Ouldadda ingår eller har ingått i skolledningen, Islamiska skolan i Stockholm och Römosseskolan (Föreningen Framtidsskolan i Göteborg. Han sitter även i styrelsen för Framtidsskolan i Stockholm AB.

Den tredje styrelseledamoten i Framtidsskolan i Stockholm AB är Nabil Benouda medan Fatima Marrakchi är styrelseledamot i Framtidsskolan i Nacka AB och English School Scandinavia AB. I Saimagårdens Förskola AB är även Mostafa Kkarraki styrelseledamot.

Krångliga ägarförhållanden

En del av de föreningar och bolag de tre männen är verksamma i har skulder till staten. Andra har mycket god ekonomi. Men det är i det stora hela svårt att får ett helhetsgrepp över männens skolkoncern som består av en rad föreningar, stiftelser och bolag på ett sådant sätt att insynen blir begränsad och vad som händer i de olika skolornas ekonomiska verksamhet svårkontrollerat. Syftet med den här typen av krångliga företagskonstruktioner är inte sällan att komma undan med fiffel och lurendrejeri.

En annan person som varit engagerad i flesta skolor med muslimsk inriktning är Chakib Benmakhlouf som också är och har varit engagerad i olika fundamentalistiska muslimska föreningar. Bland de skolor han varit eller är engagerad i märks Römosseskolan, Islamiska skolan i Stockholm och Al-Azharskolan i Stockholm. Även hans son Mohamed Ibrahim (Benmakhlouf) och hans svärson Mohamed Temsamani är engagerade i olika muslimska föreningar.

Observera att ingen av de här nämnda personerna så vitt jag känner till har gjort sig skyldiga till något brott.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!