30-åring som beställt två mord fick livstids fängelse

Hovrätten över Skåne och Blekinge har dömt en 30-årig man som stått åtalad för att ha beställt två mord i Malmö år 2017 och 2018. Liksom tingsrätten anser hovrätten att mannen är skyldig till anstiftan av mord och av försök till mord. Hovrätten har dessutom dömt mannen för ytterligare ett fall av anstiftan av mord. Mannen fick livstids fängelse.

Mord på Ramels väg i Rosengård

I mars 2017 mördades en ung man på Ramels väg i Malmö. Mordet utfördes av två skyttar. En av dem, Ahmad Jawad, dömdes för mord till 18 års fängelse. Två andra dömdes för medhjälp, Muhammed Hassan Abdelrada till 4 års fängelse och Karrar Haidar Jabbar till 7 års fängelse. Men det har hela tiden stått klart att fler personer var inblandade i mordet.

Hovrätten har nu prövat inblandningen av ytterligare tre personer, bl.a. en nu 30-årig man vid namn Salam Shebani (El Patron). Den huvudsakliga bevisningen i målet har bestått av dekrypterade meddelanden från en telefon av märket Blackberry. Liksom tingsrätten anser hovrätten att Shebani kan knytas till ett alias som skickat och mottagit ett flertal meddelanden rörande mordet. Av meddelandena framgår bl.a. att mannen beställt mordet mot en betalning på 50 000 euro.

Två män åtalades för medhjälp till mordet, varav en av männen, Sayed El-Moghrabi, dömdes i tingsrätten. Mannen friades av hovrätten sedan det tillkommit ny bevisning. När det gäller den andre mannen, en yngre bror till Sayed El-Moghrabi, Ahmad El-Moghrabi, har hovrätten funnit att det är bevisat att han gjort efterforskningar och förmedlat uppgifter om det automatvapen som var tänkt att användas vid mordet. Han har också hållit utkik efter målsäganden. Enligt hovrätten har han därmed medverkat till mordet. Han dömdes för medhjälp till mord till två års fängelse.

Mord på Docentgatan i Hermodsdal

Hovrätten har även funnit att den Salam Shebani beställt ett mord i februari 2018 då en person sköts till döds på Docentgatan i Malmö. Det har dock framkommit att den mördade personen inte var den tilltänkta måltavlan. Skytten eller skyttarna sköt fel person. Tingsrätten dömde 30-åringen för anstiftan av försök till mord på den person som var den tilltänkta måltavlan. När det gällde den person som faktiskt sköts friade tingsrätten 30-åringen därför att han inte haft uppsåt att denna man skulle dö.

Hovrätten gör i denna del en annan bedömning än tingsrätten. Domstolen konstaterar att när en gärningsman tar miste på person och skjuter ”fel” person döms gärningsmannen för fullbordat uppsåtligt brott mot den som skjutits. Förväxlingen av offrets identitet saknar alltså betydelse. Enligt hovrättens mening ska samma princip gälla för den som anstiftat gärningsmannen. Hovrätten har därför även dömt 30-åringenför anstiftan av mord på den person som avled.

Shebani dömdes också för grovt penningtvättsbrott.

Påföljden bestäms till fängelse på livstid.

Läs mer: