Chattprogram har gett 2000 fängelseår

Information från EncroChat, SkyECC och ANOM har i dagsläget lett till att individer dömts till totalt närmare 2000 fängelseår, visar den senaste sammanställningen från Polismyndigheten.

– Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse. Vår internationella samverkan och ny teknik är betydande i vårt arbete med att komma åt grovt kriminella, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Sammanställningen som gjorts av Nationella operativa avdelningen (Noa) påvisar att 128 domar kan härledas till information som framkommit från de krypterade apparna och som sammantaget lett till 1927 fängelseår, närmare 2000 år.

– Som vi konstaterat tidigare har vi ett synnerligen allvarligt läge när det gäller den grova brottsligheten i kriminella miljöer. Polismyndigheten står inför stora utmaningar tillsammans med andra myndigheter och aktörer, i arbetet med att vända utvecklingen, fortsätter Thornberg.

De största problemen finns i Stockholmsområdet. Där sker 50% av alla skjutningar trots att där bara finns drygt 20% av den svenska befolkningen. Där finns också flest kriminella nätverk. Stockholmsområdet har också flest försummade områden (de områden polisen kallar utsatta områden) och de största ekonomiska klyftorna. Det har också privatiserats mer i Stockholmsområdet än i resten av landet.

Läs mer om Encrochat:
Läs mer om SkyECC:

Läs mer ANOM:

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!