Elina Pahnke verkar ha noll koll på polisserier

Elina Pahnke skriver i Aftonbladet. Hennes senaste alster handlar om polistyper som inte syns i TV-serier om poliser. Men ärligt sagt kan hon bara ha sett två eller tre svenska polisserier och nån enstaka engelsk. För i tre av de fem polistyper hon hävdar inte finns i TV-serierna finns det nämligen i allmänhet gott om. Inte heller tycks hon veta nåt om polisen. Nog för att artikeln till viss del är ett skämt, en skojig och lättsam kommentar till TV-serierna men lite kunskap om polisen borde hon väl ändå ha.

De polistyper som inte finns i TV-serier

De fem polisarketyper hon hävdar inte syns är rasisten utan personligt trauma, den late och arbetsskygge polisen, polisen som blir politiker, dialogpolisen och bögpolisen.

Bög-poliser

Det kan sägas att jag ännu inte sett en manlig homosexuell polis i nån TV-serie. I alla fall inte vad jag kan komma ihåg. Men det finns och det är lätt att få fram genom en lite sökning på Interner.

Exempel på polisserier med manliga gay-poliser:
Lata poliser

Den late och arbetsskydde polisen förekommer i stort sett i alla US-amerikanska polisserier. I en del, exempelvis, We Own This City. dominerar de totalt och då är de samtidigt totalt korrupta. Men inte snälla utan elaka, jävliga och rasistiska. Så dog också påståendet om att det inte finns rasistiska poliser utan att det förklaras med ett personligt trauma. Det finns flera andra serier med lata poliser, däribland en svensk, Bäckström.

Exempel på poliserier med lata och arbetsskygga poliser:
Poliser och politik

När det gäller politik så spelar politik en roll i många US-amerikanska polisserier såväl som i brittiska . I en del av De US-amerikanska serierna, exempelvis Longmire, är det ju så att poliserna är valda. För sheriffer i småstäder och på landet i USA väljs i demokratiska val. Så visst finns poliserna som blivit politiker och politikerna som är eller har varit poliser.

Exempel på polisserier med politikerpoliser:
Dialogpoliser

Dialogpoliser förekommer inte i svenska TV-serier men i brittiska. Dessutom hart Pahnke inte fattad vad de gör och att de normalt jobbar med helt annat polisarbete. Förhandlare vid kidnappningar och gisslansituationer förekommer i flera US-amerikanska och brittiska polisserier.

Exempel på polisserier där förhandlare förekommer:
De vanliga polistyperna i TV-serier

Det polisarketyper som Elina Pahnke menar är standard i polisserier på TV är rasisten där rasismen förklaras med ett personligt trauma, polisen som arbetsnarkoman, polisen som är snäll men korrupt, den sexiga men plågade kvinnliga polisen och den hemvändande polisen.

Rasister

Att rasister ofta varit med om nåt personligt trauma är inte ovanligt i de fall de tar till våld mot andra människor. Men den typen av personer har mycket små chanser att bli polis idag. I alla fall i Sverige. Så den stereotypen som jag inte upplever är speciellt vanlig i polisserier är inte heller trovärdig.

Arbetsnarkomaner

Poliser som är arbetsnarkomaner och som därmed inte har ett fungerande privatliv är extremt vanliga i TV-serier om poliser. I verkligheten är de troligen inte lika vanliga.

Korrupta poliser

Visst är korrupta poliser vanliga i TV-serier, förmodligen vanligare än i verklighet. Men. De flesta korrupta poliser i TV och på fil är inte snälla, trevliga eller lätt dumma. De är obehagliga.

Exempel på poliserier korrupta poliser (finns hur många som helst) som inte är snälla eller trevliga:
Kvinnliga poliser

Sexiga eller snygga kvinnliga poliser är det vanliga i US-amerikanska TV-serier om poliser. I alla sorters TV-serier och filmer faktiskt. Det har inte med polisserierna sig att göra utan är mer kopplat till samhället i stort och synen på kvinnor rent generellt. I svenska TV-serier är det likadant. Men i Storbritannien finns det serier som tydligt avviker från detta mönster, exempelvis Vera.

Hemvändande poliser

När det gäller hemvändande poliser är det det bästa sättet att förklara varför nån väljer att ta ett jobb på landet och dessutom få tillgång till en exotisk miljö. Ett part exempel är Top of the Lake och Shetland.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!