Paketligan i Kungsbacka

13 personer sitter häktade i Göteborg, misstänkta för grov narkotikasmuggling. Hälften av de häktade är personer skrivna på adresser i Mölndal och Kungsbacka kommun. Fem av dem är tidigare ostraffade och några är endast dömda för lindrigare förseelser. Tre av männen, födda 1990, 1991 och 1998, har dock dömts för grövre brottslighet vid tidigare tillfällen. Ovanligt är att tre kvinnor är häktade som misstänkta, de är alla unga. Slutligen är en man är född i mitten på 40-talet häktad. Han är morfar till en annan person i förundersökningen. gemensamt för alla de åtalade är att de redovisar låga inkomster eller inga alls.

I mitten av juli upptäckte tullkriminalen, vid en postterminal i Skåne, ett antal leveranser från en och samma avsändare i Spanien. Vid öppnandet påträffades stora mängder cannabis. Det ska ha rört sig om ett paket med strax under 5 kilo cannabis. Gränsen för grovt brott går vid 5 kilo. Sammanlagt handlar ärendet dock om ett stort antal paket och flera hundra kilo cannabis så det är väl ändå troligt att en del av de häktade är misstänkta för grovt narkotika.

Paketen har beställts av personer i Sverige från personer I Spanien. Det handlar om att de inblandade i bägge länderna har personliga kontakter med varandra. De har inte haft några som helst kontakter genom olika chattprogram eller över telefon. Allt har skötts genom personliga förbindelser, samtal och fysiska möten. Paketen har skickats från Spanien med post till mottagare i Sverige för vidare distribution i framförallt Göteborgsområdet.

Konstellationen som anklagas för smugglingarna beskrivs som en liten och löst sammansatt organisation, möjligen i form av ett kompisgäng, med rötter på platser söder om Göteborg.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!