Sverige har ingen elbrist

Var och varannan dag påstår media i Sverige, många politiker och en del lobbyister och konspirationsanhängare att Sverige har elbrist och att elpriserna är höga. Inget av det är sant.

Sverige har Europas lägsta elpriser och ett ständigt elöverskott som innebär att Sverige i stort sett varje dag exporterar stora mängder el. Länder som Finland, Estland, Lettland, Litauen och Danmark skulle inte klara sin elförsörjning om det inte vore för Sverige. Samtidigt bär det väl sägas att elpriserna ibland är betydligt högre än de var tidigare även om de i huvudsak är mycket låga i jämförelse med andra länder.

Anledningen till att Sverige har ett så stort elöverskott och låga elpriser är att landet har så mycket förnybar energiproduktion i form av vattenkraft och vindkraft. Det är miljövänlig, klimatvänlig och billig energi.

Kärnkraft

Denna förnybara energi är så billig att det inte finns några marknadsmässiga förutsättningar för en utbyggnad av dyr kärnkraft. Sådan kan bara byggas med enorma statliga subventioner. Inget företag kommer att utifrån företagsekonomiska kalkyler bry sig om att ens försöka bygga kärnkraft. Förnybar energi är så mycket billigare att bygga:

Politiken att inte lösa energikrisen utan vänta på ny kärnkraft kommer innebära att Sveriges största fördel för industrin, låga elpriser, går förlorad. Det här hotar de stora industrisatsningarna, produktionen kommer flytta dit förnybart skapar de där extra billiga elströmmarna som gör att man kan producera vätgas och skapa energilager eftersom den nya moderna produktionstekniken kräver mer ren el, inte mindre.

Det här är ingen teori, det här händer har och nu.

Från norska energikonsulten Rystad berättas nu om tyska solcellsanläggningar som med dagens elpris får en betaltid på ett år. Det är en helt otrolig utveckling, om solparken betalar sig på ett år har ju ägaren gratis energi i minst 39 år till. Vilken kapitalist tackar nej till det?

Skadar svensk ekonomi

Att motverka en utbyggnad av vindkraft och solenergi skadar den svenska ekonomin:

Redan före den fossilbränslekris som Putins invasion skapade var sol- och vindel billigare än råolja per energienhet. Därmed hade det blivit en utmärkt affärsidé att ersätta fossila bränslen i transportsektorn och industrin med el. Svensk industri fattade snabbt. Det finns stora planer på fossilfritt stål, fossilfria drivmedel och fossilfri kemiindustri. Men dessa fungerar bara med billig sol- och vindel i Sverige.

Industrin ska använda el för att producera vätgas som ersättning för fossila bränslen. Det betyder att man bara kommer använda el när elen är billig. Detta kommer på ett elegant sätt att balansera variationen i vindkraftens produktion. För denna industri är billig el viktig, inte att den alltid produceras.

Är elen inte billig blir det inget av med dessa industriella satsningar. Finns det ingen billig el någonstans i världen fortsätter man med fossila bränslen. Finns det billig sol- eller vindkraft i Spanien men inte i Sverige flyttar industrin dit.

Slöseri

Att satsa statliga pengar på kärnkraft är ett slöseri med allmänna medel:

Idén att bygga betydligt dyrare kärnkraft istället för sol- och vindel är ekonomiskt hopplös.

Kärnkraften behöver omedelbara subventioner. Eftersom den totala kostnaden för ny sol- och vindel redan konkurrerar med kostnaden för att upprätthålla produktionen i existerande kärnkraftverk krävs en reglerande statskapitalism för att skydda kärnkraft­bolagen mot konkurrens­en från mindre elproducenter.

Så om svensk industri ska kunna bli oberoende av fossila bränslen: Bygg ut sol- och vindel!

Den nya regeringens energipolitik är inte bara klimat- och miljöfientlig. Den är också ekonomiskt korkad och leder till att det blir sämre för alla som bor i Sverige liksom för den svenska industrin. En sådan politik skapar ekonomiska problem.

Läs mer:
Läs mer om vindkraft:
Läs mer om solenergi:
Läs mer om vattenkraft: