Två åtalade för mord på frisörsalong

Den 9 juli 2021 mördades en ung man i en frisörsalong på Marklandsgatan i Högsbo, Göteborg. Två män kom in genom frisörsalongens bakdörr, gick rakt fram till en av kunderna i salongen och sköt honom bakifrån. Han sköts med flera skott. De båda förövarna som fångades på övervakningskameror var maskerade och mörkklädda.

– Offret skjuts bakifrån på nära håll. Det är en brutal avrättning och uppenbart att gärningsmännen inte bryr sig om att andra personer i offrets närhet kan träffas av skotten, säger Stefan Olofsson, utredningsledare vid grova brottssektionen i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Polisutredningen

Efter mordet försvann gärningsmännen samma väg som de kommit. Kvar på brottsplatsen lågelva patronhylsor och en skottskadad man. Skyttarna flydde in i ett skogsparti och kort därefter fick polisen larm om en mindre brand i ett skjul en halv kilometer därifrån. När brandplatsen undersöktes gjorde polisen ett avgörande fynd.

– Vi hittar tygrester från kläder som har eldats upp. Trots att det bara finns en liten mängd förkolnade tygbitar kvar lyckas forensikerna hitta dna på resterna av en luvtröja. Det är den mordmisstänkte 19-åringens dna vi hittar på kläderna som vi menar har använts vid mordet, berättar Olofsson.

Förundersökningen har visat att dödsskjutningen har föregåtts av betydande planering. Särskilda brottstelefoner har använts för kommunikation i anslutning till mordet. De hade också sökt efter bilar som den mördade använde.

Tidigt i utredningen fanns det omständigheter som talade för att mordet var en del av konflikterna i den kriminella miljön i sydvästra Göteborg. Därför har lokal polispersonal med kunskap om de aktuella konflikterna och personkännedom bistått utredningen från början.

– Mordet har en tydlig koppling till de kriminella grupperingarna i vårt område. Den som mördats har tidigare ingått i det nätverk som de nu misstänkta tillhör. Att våra utredningar leder till åtal är avgörande för att bekämpa de kriminella nätverken. Forskning visar att om risken för att åka dit för ett brott är stor är detta mycket mer avskräckande än hårdare fängelsestraff, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nylén.

Z-falangen

Den dödade mannen som hette Omar Khalil Malla hade kopplingar den så kallade Z-falangen och bodde periodvis hemma hos den person som anses vara ledande i Z-falangen, Ziad Abouali.

I augusti 2021 greps en man i 30-årsåldern som anhölls misstänkt för medhjälp till mord. Men det fanns inte tillräckligt för att knyta honom till mordet så han släpptes igen.

I april 2022 greps istället två andra män som misstänkta för skjutningen. I maj 2022 greps ytterligare en person. Av de tre personer som greps och anhölls släpptes en person snart igen. Han var misstänkt för att ha varit en av skyttarna men det fanns inte tillräckligt med bevis.

De två andra personerna, Mohammad Awad och Hasan Can Zengin häktades för inblandning mordet i maj 2022. En av dem, Zengin, är åtalad för att ha varit en av skyttarna och Awad för medhjälp till mord. Den åtalade skytten är knuten till mordet genom DNA-bevisning. Båda de åtalade var hemmahörande i Högsbo som ligger i Västra Frölunda. Hasan Can Zengin är också åtalad för mordförsök på Abdallah Abdalrahim

Enligt polisutredningen tillhör de misstänkta samma kriminella gruppering som den dödade. Anledningen till mordet skulle vara att Malla ville lämna kriminaliteten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!