Maktförhållandena i den undre och övre världen

Maktförhållandena i samhället utgår familj, släkt och klan. Samma klaner, släkter och familjer har haft makten i Sverige i flera hundra år. En del byts ut, en del nya kommer till, gifter in sig i de gamla familjerna och släkterna och samma klaner behåller makten.

Sålunda förekom namnet Tham (en gren av släkten stavar namnet Tamm) bland de mäktigaste och rikaste i Sverige på 1700-talet och på 1800-talet. Namnet förekommer även bland de rikaste och mäktigaste idag på grund av giftermål med HM-familjen Persson. Även familjen Douglas har förekommit bland de rikaste och mäktigaste i Sverige i flera hundra år.

Familjen Wallenberg som är Sveriges mäktigaste familjeklan idag har genom giftermål förenat sig med släkter och familjer som hör till eliten i Sverige under flera hundra år som af Ugglas, Gyllenkrok, Palmstierna och Bonde. På samma sätt är det med flera andra svenska finansklaner. Naturligtvis gifter de sig också med varandra i komplicerade system av ingiften och korsgiften med mera.

Deras maktutövning bygger på sådana personliga förhållanden och förtroendeposter i föreningar och företag, kontroll över rösträtten i storföretagen. Vidare har de alltid ägnat sig åt skattesmitning genom att de skapat stiftelser och fonder, genom bosättning utomlands eller genom satt skapa företagstrukturer där skatteparadis spelar en viktig roll. Skattesmitningen har möjliggjort att de kunnat samla ett större kapital och på så sätt skaffa sig kontroll och makt över mer. De har i alla tider skaffat fast egendom för att kunna bevara värdet på sin förmögenhet.

Sveriges mäktiga finansklaner och finansgrupper
Undre världen

Maktförhållandena i den undre världen fungerar likadant. Släkter med makt gifter sig med andra släkter, äger företag ihop, kontrollerar verksamheter ihop osv. Förmögenheterna placeras i fast egendom som fastigheter, dyra bilar och båtar. Precis på samma sätt som det går till i den svenska överklassen. Även knarkbaronerna skaffar makt och större förmögenhet genom att ha företag, smita med skatten, bo utomlands, ha företag i skatteparadis och liknande.

Ibland möts de två grupperingarna i gemensamma projekt och skatteparadis. Vi såg det i början av 1700-talet i Göteborg när kapare (sjörövare) gjordes till en del av överklassen och överklassen investerade i kaparverksamhet. Även på 1900-talet med bland annat familjen Hannell, Seth Roland Arnér, Philip Douglas, familjen Kjellqvist, bröderna Johansson på Tjörn och Bertel Nathorst. Vi har kunnat se det i fallet med den stora svenskligan i Spanien, gruvspekulationer och kring den så kallade knarkkungen i Helsingborg.

1900-talets fifflare
Gängland
Gruvspekulanterna
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!