Medlem i Bergsjögänget dömd för mordplaner och knark

En ledande medlem i Bergsjögänget dömdes den 29 april till 8 års fängelse för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. En stor del av bevisningen har bestått av avlyssnade meddelanden från Anom-telefoner.

Den dömde mannen som heter Pelle Arbiv greps i samband med insatsen Trojan Shield i juni 2021. Telefonen med Anom-appen beslagtogs vid en husrannsakan i hans hem tillsammans med andra telefoner. Han kunde knytas till telefonerna på olika sätt och hans Anom-identitet kunde fastställas. Dessutom har han kunnat kopplas till andra personer som dömts för eller är misstänkta för gängrelaterade brott som är kopplade till Anom-konton. Några sådana personer är Deldar Omar, Said Sadat och Maximilian Rivkin.

Anom, knark och mord

Maximilian Rivkin är en person som sålt många Anom-telefoner till kriminella och han vara administratör för bolaget ovetande om att det skapats av FBI. Han är åtalad i USA för inblandningen i Anom. Även Pelle Arbiv ska ha sålt Anom-telefoner som representant för bolaget i Göteborg. Detta menar han är den enda anledningen till att han hade en Anom-telefon. Vidare menade han i rättegången att inget av de meddelanden som tycktes handla om brott var skrivna på allvar utan bara fanns som ett sätt att göra honom trovärdig som Anom-försäljare. Domstolen fäste inget avseende vid hans förklaringar.

Said Sadat är efterlyst för medverkan i mordet på Årstabron och Deldar Omar är en ledande medlem i Bergsjögänget som dömts i ärendet med det så kallade marmorknarket.

Arbiv dömdes för att den vid tre tillfällen 13 och 14 mars 2021 olovligen bjudit ut 10 kg amfetamin samt vid sex tillfällen den 8 april 2021. Han dömdes dessutom för att ha planerat ett mord på en man i Stockholm vid namn J@m@l Z#an#. Planeringen utfördes i samarbete med Maximilian Rivkin och Said Sadat. Pelle Arbiv förnekade att han deltagit i någon som helst planering av ett mord.

Både narkotikaaffärerna och det planerade mordet diskuterades i Anom-chattar. Arbiv är även misstänkt för ett narkotikabrott i ett annat ärende. I det fallet tillsammans med en man från Jobe-falangen i södra Biskopsgården. I det fallet handlar bevisningen om avlyssningsmaterial från SkyECC.

Läs mer om Trojan Shield:

Läs mer om ANOM

Läs mer om Bergsjögänget:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!