Gängland Göteborg – Kungälv?

Enligt polisens så kallade klanrapport finns det två kriminella familjenätverk med koppling till Kungälv. Det mesta tyder på att det är dumheter. Det finns väldigt få likheter mellan de två aktuella familjerna och känt kriminella familjer som Ali Khan. De kan omöjligt betraktas som organiserad brottslighet utifrån den information som finns i klanrapporten, i en innehållsmässigt usel artikel i GP eller i offentliga datakällor.

Familj 1

En av utpekade familjerna i Kungälv består av en man i 60-årsåldern och hans två söner i 25-35-årsåldern. Detta är familjen Daood. De ska enligt uppgifter i polisens rapport vara släkt med familjen Khodr. Tre bröder mellan 56 och 65 år samt en av männens söner och svärsöner omnämns även de som kriminella aktörer med koppling till Kungälv. Detta rör sig om familjen Kavak. I familjen Kavak finns det ingifta kvinnor från släkterna Gültekin och Omeirat. Även detta är familjer som är omnämnda i polisens klanrapport.

Familjen Gültekin blev kända när de vara ena sidan i ett jättestort slagsmål mellan två familjer/släkter i Lund i september 2021. Den andra sidan i gatuslagsmålet var släkten El-Zein.

Muhamed Daood äger företagen MD Management Consulting AB. I styrelsen för det företaget sitter Muhamed Daood och Halit Meri som förmodligen är kusiner. Hussein Daood äger företaget Food Trading Göteborg AB tillsammans med Jasmin Kavak. I styrelsen för det företaget sitter Fadel Asad Mohammad. Bolaget förklarades i konkurs redan 2019. Det hade verksamhet i Partihallarna i Göteborg. Jasmin Kavak bor tillsammans med Ali Daood som förmodligen är bror till Muhamed Daood och son till Hussein Daood. Zeinab Daood är gift med Mohabbas Meri.

Muhammed Daood dömdes år 2012 för ett vapenbrott och  för folkbokföringsbrott år 2020. Han yngre bror misshandel år 2014 tillsammans med en person från familjen Kavak.

Familj 2

Aziz Kavak är styrelsesuppleant i Bellevue Frukt och Grönt Aktiebolag och styrelseledamot i Bilpartners i väst AB. Bellevue Frukt & Grönt har verksamhet i Partihallarna och ägs av Muhammed Kavak. Han är också ordinarie styrelseledamot i det företaget. Bilpartners i väst AB ägs av Ahmad Mounir Wicho ch styrelseledamot är Golsa Jalali Mohebbi.

Ahmad Mounir Wicho och Fadel Asad Mohammad verkar inte vara skrivna i Sverige. Det är märkligt om personer bosatta nån annan stans äger småföretag i Sverige som sköts av helt andra människor. Sådant brukar betyda att de är bulvaner eller målvakter.

Irfan Kavak är ägare av Kavak & Co. AB, Pronto Food & Coffee i Göteborg AB och ägde  Mölndals Frukthall AB. Han är ordinarie styrelseledamot i de två förstnämnda bolagen. Dessutom är han delägare i Grönsakshallen i Göteborg ek. för och dessutom är han styrelseordförande. Styrelsesuppleant i Kavak & Co AB och Pronto Food & Coffee I Göteborg AB är Ziver Kavak. Mölndals Frukthall gått i konkurs.

Irfan Kavak är dömd för bokföringsbrott år 2018. En nära släkting till familjen Kavak med samma efternamn är misstänkt bidragsbedrägeri.

Några kopplingar till vad som skulle kunna ses som organiserad brottslighet kan inte påvisas för familjen Kavak. Varken för familjen Daood eller familjen Kavak alltså. Inte heller GP har kunnat göra det i en skrämselartikel de konstruerat ihop med polisen.

Familj 3 utan koppling till Kungälv

De övriga delägarna i Grönsakshallen är Imad Khodr och hans son Mohammed Khodr. Grönsakshallen är verksamt i Partihallarna. Styrelseledamöter vid sidan av Irfan Kavak är Imad Khodr och Mohammed Khodr. Styrelsesuppleant är Irfan Kavak.

Imad Khodr äger också Imad Fastigheter AB i vilket bolag han också är ordinarie styrelseledamot. Hans fru Zeinab Khodr är styrelsesuppleant i fastighetsbolaget.

Mohammed Khodr är för sin del delägare i F-S.L Food AB som har verksamhet i Partihallarna. Huvudägare är Jamal Khodr som bor i nåt annat land. Styrelsen utgörs av bröderna Mohammed Khodr och Walid Khodr. Någon koppling till organiserad brottslighet går inte heller att påvisa för familjen Khodr. Däremot ska de ha haft en konflikt med släkten Ali Khan.

Observera att det finns många människor som heter Khodr och Omeirat. De flesta som bär de namnen har ingen som helst koppling till organiserad brottslighet. Om någon överhuvudtaget har det.

Mhallami

Alla de här nämnda familjerna kommer från och samma folkgrupp. Den går ofta under namnet mardelli men i allmänhet kallar de sig själva mhallami. Många av dem kallar sig även för kurder trots att de talar arabiska. De har i allmänhet flyttat till Sverige från Libanon men kommer ursprungligen från Mardinprovinsen (därav beteckningen Mardelli) i sydöstra Turkiet. I samma område bor också kurder och syrianer/assyrier/arameer. De sistnämnda har ibland samma efternamn som personer från mhallamigruppen.

Organiserad brottslighet i Kungälv

Vi kan nog faktiskt konstatera att det inte finns någon grovt organiserad brottslighet i Kungälv. I alla fall ingen som polisen kan bevisa och visa upp. Och ingen organiserad brottslighet som går att spåra i de källor som finns tillgängliga. Det polisen säger i GP förefaller mycket svagt och innehållslöst.

Läs mer: