Gängland Stockholm – Skogås

I Skogås i Huddinge kommun finns enligt polisen och uppgifter i Aftonbladet ett kriminellt nätverk med cirka 20 medlemmar. De utpekade medlemmarna har framförallt dömts för narkotikabrott. Det förekommer dock även kopplingar till bedrägerier och grova våldsbrott. Majoriteten av de män som uppges ingår i nätverket är födda på 1990-talet. Enligt polisen har nätverket en koppling till det kriminella nätverket Filterlösa grabbar (FLG) på Järvafältet.

De ledande männen i nätverket uppges vara i 25-årsåldern. En av dem, en 27-årig man, dömdes i somras till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Detta för att ha transporterat ungefär ett kilo amfetamin till Luleå.

Skogåsnätverket tycks ha etablerat sig och tagit kontrollen över droghandeln i stadsdelen under 2021 och 2022. De tycks därvidlag ha slagit ut tre andra löst sammanhållna grupperingar och orsakat en del osämja med flera våldsdåd som följd. Samtidigt är det så att flera våldsdåd i Skogås har en koppling till konflikterna kring Fagersjönätverket.

Våldsdåd

Den 14 januari påträffades en person i 40-årsåldern, Pet*r W#klund, skottskadad vid Fäbodvägen i Skogås. Efter skjutningen sprang flera gärningsmän bort från platsen. Den skjutne mannen var tidigare dömd för brott mot knivlagen, misshandel, ofredande, ringa narkotikabrott och skadegörelse. Han hade eller har med säkerhet ingen koppling till Skogåsnätverket.

En man i 25-årsåldern greps i Skogås redan under den initiala polisinsatsen tisdag 14 januari. Mannen häktades fredag 17 januari på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Den misstänkte var även på sannolika skäl misstänkt för ett grovt rån mot ett annat brottsoffer tidigare under kvällen i Skogås. Han häktades även för det brottet. Denne man kan eventuellt ha en koppling till Skogåsnätverket eller nåt av de lösa nätverk de konkurrerade ut.

Våldsdåd kopplade till Fagersjönätverket

I september 2020 sköts en man till döds i närheten av Östra grundskolan och Skogåshallen. Den mördade mannen var Ali Al Dabboos.

24 april 2021 sprängdes en bomb utanför ett radhus. I radhuset bodde Rami Ouertani som är en känd medlem i Fagersjönätverket (splittrat i två delar som kallas Farsta yngre och Farsta äldre). Han dömdes 2018 för ett väpnat rån i Vänersborg. Han åtalades i mars 2022 för ett planerat mord ihop med Abdirizaq Olol Yusuf, känd som Ghost, en känd medlem i FLG.

Planerna var att mörda en person kallad China som uppehåller sig i Spanien, till priset av en halv miljon kronor (”en halv kanin”). De diskuterade även mord på en person kallad Grisen. Vilka dess personer är oklart. Tänkbart är att China syftar på Jeffrey Ong från Bandidos MC som ju har asiatiskt ursprung och dessutom bor i Spanien.

Utredningen handlade inledningsvis dock om mordet på Ali Al Dabboos. Polisen kom fick tillgång till material från ANOM-telefoner och kunde konstatera att Ghost och Rami Ouertani hade kontakt. Ouertani dömdes i mars 2022 också för inblandning i ett mord i Beckomberga som ägde rum i juni 2021.

Den 6 juni 2022 försökte några personer kidnappa en ung man. Ingen inblandad i incidenten har gett sig till känna. Varken till polisen eller media. Händelsen är troligen kopplad till konflikterna i och kring Fagersjönätverket.

Andra våldsdåd

Den 19 januari 2022 knivhöggs en ung man i Skogås Centrum. Han var i övre tonåren. Oklart vilka kopplingar detta våldsdåd hade.

25 januari 2022 sprängdes en bomb på Kullstigen i Skogås. Oklart vem bomben var riktad mot men en tidigare dömd man, Ab*l Asr*s*hai Hail*, bor eller är skriven på nedersta våningen. Den 24 maj 2022 sågs flera personer med skjutvapen i Skogås. Mer är inte känt om den händelsen.

Den 25 juli 2022 skottskadades en man i 25-årsåldern som uppges heta Alf@ Kr0m@h (Dollar) vid Skogås Centrum Han hittades dock på Melodivägen. Han är enligt uppgift kopplad till Skogåsnätverket. Anledningen till att han blev skjuten ska vara just Skogåsnätverkets övertagande av droghandeln. De som enligt osäkra uppgifter ligger bakom skjutningen är en av de bortkörda grupperingarna som har ett ursprung i Gambia.

Skogåsnätverket

Andra personer som kan kopplas till Skogåsnätverket är enligt uppgift bland annat D@niel* M@tt*i (Askar). han har en tidigare koppling till Original Gangsters (OG). En del uppgifter tyder också på att Skogåsnätverket har en koppling till Farsta äldre.

Några personer från Farsta yngre har också häktats för att ha försökt utföra ett mord på D@niel* M@tt*i den 15 maj 2021. De misstänkta för inblandning i det mordförsöket verkar vara Al*x@nder Schön J@r@, B*atric* H?ll, W#ll#am K@rlss0n, M#ka*l V#klund och M@l#k K@buch0.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!