Kontraktsmord startade våldsam gängkonflikt

Den 4 december 2021 sköts en man ihjäl mellan Sorgenfrigade och Nørrebrogade på Nørrebro i Köpenhamn. Mannen som sköts ihjäl var enligt uppgifter i media medlem i Satudarah MC men enligt andra uppgifter ska han ha varit medlem i gänget Nørrebro-Nordvest (NNV). Bara 20 minuter senare kunde polisen ovanligt nog gripa två män som misstänkta för skjutningen. En då 21-årig svensk med namnet Youssef Barham och en då 18-årig dansk.

Mordet på mannen var en av flera skjutningar i en konflikt i de danska gängmiljöerna vilken också spred sig till Malmö och Helsingborg. Youssef Barham som kommer dock från Göteborg ska ha hyrts in av ett kriminellt nätverk i Köpenhamn som i media går under namnet Casablanca-nätverket.

Skotten blev starten på en blodig konflikt under december månad i Köpenhamn och Malmö. Fem män har nu åtalats för mordet och mordförsöket i ärendet. En av de åtalade är den idag 22-årige svenske mannen som anses ha varit skytten. De andra är åtalade för medhjälp för att bland annat ha köpt kläder till svensken, hämta en skåpbil som var försedd med falska registreringsskyltar och köpt telefoner som skulle användas vid mordet och planeringen av det. Dessutom är några åtalade för att ha hjälpt svensken att fly efter mordet.

Mordet på Sorgenfrigade

Polisens teori är att Youssef Barham och två av de medåtalade rekognoscerade i området vid Nørrebro under dagarna fram till skottlossningen. I en lägenhet förberedde sig svensken med bland annat sökningar på internet.. Enligt åtalet sökte han bland annat på ’Sorgenfrigade’ och ’Kaffehuset’, som är ett kafé i hörnet av Nørrebrogade och Sorgenfrigade.

Sent på eftermiddagen och mitt i Köpenhamns rusningstid anlände Barham till platsen på en elcykel och avlossade fem skott med en Glock-pistol mot de två männen. Därefter cyklade han till Esromgade på Nørrebro där han träffade en av de medåtalade som väntade i en flyktbil. Svensken slängde pistolen i en häck och klev in i bilen. De två personerna kom dock inte långt innan polisen grep dem.

De fem männen är alla åtalade enligt gängbestämmelsen, vilket innebär att deras straff kan fördubblas om de befinns skyldiga. Skjutningen ledde till flera andra mord och mordförsök.

Mordet på frisörsalongen

Mindre än ett dygn efter mordet på Sorgenfrigade sköts en annan man till döds på en svenskägd frisörsalong, Yomok Herrefrisør, på Islevbrovej i Rødovre (vid Islev Torg) i nordvästra utkanten av Köpenhamn. Det har visat sig att det var en bulgarisk 17-åring som utförde skjutningen. Tre personer träffades av skotten. Det handlar bland annat om en 15-åring som går i en skola i närheten samt ägaren till frisörsalongen.

Ägaren av frisersalongen är enligt Kvällsposten en man från Malmö. Enligt danska källor är det en man vid namn Ahmed Yomok. Denne har aldrig dömts för några brott och har så vitt det är känt ingen koppling till gängbrottslighet. Han är av allt att döma bror till Omar Yomok som har kopplingar till gängbrottslighet i Malmö. Även en annan bror, Majd Yomok, är dömd för brott.

Mordet i Bunkeflostrand

Knappt två veckor senare dödades en dansk medborgare i Bunkeflostrand i Malmö. Hans namn var Adam Asam (även kallad Adam Mirza) och ska ha varit vän med Omar Yomok.

Det var tydligt att också ett kriminellt gäng i Sverige var inblandat i konflikten. NNV och det svenska kriminella nätverket tycks ganska snart ha slutit fred. Om fredsuppgörelsen också gäller Casablancanätverket är oklart. NNV ska haft en mycket gammal konflikt med personer som ingår i Casablancanätverket och det var det som låg bakom skjutningen på Sorgenfrigade.

Mordet på Kaalundsgade

Den 4 februari sköts en man ner med flera skott i hörnet av Kaalundsgade och Vesterbrogade i Köpenhamn. Mannen avled av sina skador. Den skjutne var en svensk man i 36-årsåldern med namnet Salam Al-Jawahiri (Salle). Han var en känd gängkriminell med anknytning till gängmiljöer i Köpenhamn. Dessutom ska han ha haft en koppling till en välkänd gängkriminell i Malmö, Amir Mekky.

Casablancanätverket och NNV

En 31-årig man, som beskrivs som ledare i Casablancanätverket har varit internationellt efterlyst i fallet sedan den 20 januari. Han var tidigare medlem i Hells Angels stödgrupp AK81 och har varit på flykt från polisen sedan 2018, då han ska ha flytt till Marocko efter ytterligare en skottlossning.

En stor del av NNV:s medlemmar ska enligt uppgifter i dansk media nyligen blivit medlemmar i Hells Angels MC, vilket innebär att NNV i praktiken inte längre finns. Casablancanätverket ska bland annat ägna sig åt storskalig smuggling av cannabis från Marocko.

Rättegången mot de fem åtalade männen inleds i mars 2023.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!