Sex personer dömda för skjutningar i södra Stockholm

En man har av Södertörns tingsrätt dömts till 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord samt anstiftan av grovt vapenbrott. Gärningarna inträffade under tre dagar i följd i januari i år. Bland annat handlar det om skjutningar i Fruängen och Enskededalen i södra Stockholm.

– Det som var anmärkningsvärt med tillvägagångssättet var att ”ordern” var formulerad så att man skulle statuera ett våldskapital, snarare än fokusera på enskilda offer samt att utförarna var så unga. Men tack vare det täta samarbetet med åklagarna, forensikerna och inte minst IT-forensikerna gjorde att vi snabbt kunde koppla ihop händelserna och hantera detta som ett sammanhängande fall, säger Andreas Franke, polisinsatschef, i ett pressmeddelande.

Händelserna i korthet
Domar

Södertörns tingsrätt dömde en 20-årig man, Ibou Badjie (alias Louise Gucci), för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott till fängelse i 18 år. 20-åringen (som i media ibland kallas 21-åringen) har i två av fallen anlitat minderåriga att utföra skjutningarna. Han har tidigare uppgetts tillhöra Bronätverket men tillhör enligt förundersökningen istället Zeronätverket i Jordbro. Båda nätverken är nära allierade med nätverket Foxtrot runt Rawa Majid (Kurdiska räven).

En 15-årig pojke och en 16-årig pojke dömdes för försök till mord och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård. Detta för skjutningen i Enskededalen. Straffvärdet för en 18-åring hade motsvarat fängelse i 12 respektive 10 år. På grund av deras ålder döms de till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader. En 19-årig man, Abdinasir Haaji, dömdes för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Han fick fängelse i 7 år och 6 månader. Alla tre anses tillhöra Zeronätverket.

Tingsrätten dömde också en 20-årig man, Majed Atta, för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han fick fängelse i 4 år och 9 månader för händelsen i Skarpnäck. De dömde även en vid brottet 17-årig pojke för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i 1 år. Han anses tillhöra Bronätverket.

Det är enligt Södertörns tingsrätt fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand.

Målsägandena vid skjutningen i Fruängen tillerkändes begärt skadestånd.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!