Kurdiska räven rånade sig själv

På onsdagen väcktes ett åtal vid Södertörns tingsrätt mot sex män från olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet. Åtalet gäller bland annat grovt narkotikabrott, grovt rån, olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång.

En av de åtalade, en 28-åring som heter Ismail Tuncer, är också brottsoffer. Han är åtalad för försök till grovt narkotikabrott men han utsattes också för olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång. Detta då flera av de övriga åtalade försökte råna honom på den narkotika han hade försetts med av Rawa Majid (Kurdiska räven).

Det var också Majid som beordrade rånet. Han beställde alltså ett rån av sin egen narkotikakurir. Orsaken till det kan vi bara spekulera i men det skulle kunna vara ett sätt att skapa en skuld hos den 28-årige mannen. Därefter skulle Majid ha en hållhaken på honom och därmed lättare kunna utnyttja honom för olika tjänster.

Hemlig avlyssning

Polisen kom det hela på spåret genom hade hemlig data- och telefonavlyssning på flera personer. Däribland en 24-åring, Furkan Kücükgöl, som åtalades i det mål som rör hämndskjutningen för mordet på 12-åriga Adriana. . Nätverket May var de som sköt Adriana.

Den 15 januari 2023 fick 24-åringens gruppering i uppdrag att hitta och stoppa en bil som enligt Rawa Majid innehåller en större mängd narkotika (hans egen). Detta enligt polisen. Bilen hittade av grupperingen. Men den var tom. De uppmanades då att följa efter bilen till ett hus på Ekerö. Där skulle det enligt instruktionen ske en överlämning av narkotikan. Men det skedde aldrig.

24-åringen och hans kumpaner stormade då in i huset och hotade det par som bodde huset och en annan man. De rånades också på sina telefoner då gänget ville ha dem för att försöka hitta narkotikan. Men de hittade inget.

Genom chattar framkom det för de inblandade att narkotikan hade gömts i skogen i närheten av huset. Både Rawa Majids 28-årige transportör och 24-åringens gruppering uppmanades att åka dit. När 24-åringen fick syn på 28-åringens bil trängde han och hans kumpaner sig in i den. De hotade med att döda 28-åringen och hans familj för att tvinga av honom information om narkotikan.

Vapenfynd

Polisen som spanade på det hela stoppade två av bilarna men hittade ingenting och släppte dem igen. Men de tog en bild på en nyckel (elektronisk nyckel) de hittade i bilen som var märkt med en adress. På den adressen hittade de senare två vapen.

Ett av dem användes vid mordet på en 25-årig man vid Jordbro pendeltågsstation den 4 januari, vid ett mordförsök vid pendeltågsstationen i Kungsängen den 10 januari samt vid beskjutningen av en bostad i Kallhäll den 12 januari. De hittade också nycklar till ett förråd i Sundbyberg där det förvarades minst 17 kilo cannabis och 5 kilo amfetamin. För denna narkotika ska det väckas åtal om en vecka.

Senare på natten den 16 januari stötte polisen ihop med det rånade paret från huset på Ekerö. De fick då information om det grova rånet. Det ledde till en husrannsakan i deras hus där en cannabisodling och en mindre mängd kokain påträffades.

Ytterligare ett rån

Polisen lät dock de misstänkta gärningsmännen vara då de hade avlyssning av dem i ett annat ärende. Under tiden fick 28-åringen ett nytt uppdrag. Denna gång skulle han hämta 60 kilo cannabis i Upplands-Väsby. Det var återigen ett uppgjort rån av drogerna som planerades. Något som i sig skulle vara omöjligt då narkotikan vid tillfället redan hade beslagtagits av tullen. Rånet kom dock aldrig att genomföras. Den 28-årige transportören och mottagaren av narkotikan greps.

Furkan Kücükgöl var enligt förundersökningen även med i planeringen av detta rån. Han blev dock aldrig åtalad för det. Detta då han greps innan dess för att förhindra ett mord på honom. Dalennätverket planerade ett mord på honom och han greps på väg till den plats där han skulle mördas. Den formella anledningen var att han misstänktes för det grova rånet.

Två av de sex åtalade är också åtalade för grovt vapenbrott. När rättegången inleds om två veckor kommer även två av dem att ställas till svars för ett mordförsök i början av december 2022. Vid en felskjutning på en restaurang i Huddinge skottskadades två personer utan kriminella kopplingar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!