Gängkriminell ordningsvakt arbetade på tingsrätt

Gängkriminell ordningsvakt arbetade på tingsrätt. Den 11 december förra året gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Upplands Väsby. Och efter en genomsökning fann de en pistol, ett magasin och två lösa patroner i en ventil i köket. Den 19 mars greps en ordningsvakt i 30-årsåldern då han kunde kopplas till den aktuella lägenheten efter att ha fångats på bild av polisen vid den aktuella lägenheten.

I augusti i år åtalades 20 personer för inblandning i mordplaner i Upplands Väsby. En av de åtalade personerna är ordningsvakten. Han misstänks för grovt vapenbrott efter att polisutredningen kopplat honom till fyndet i lägenheten i december förra året. Ordningsvakten åtalades också för narkotikabrott efter att polisen även hittade 377 gram hasch på adressen.

Enligt DN har mannen arbetat för flera stora bevakningsföretag i Sverige under en längre tid. Han uppger i förhör efter gripandet att han har arbetat som ordningsvakt i åtta år. En av de platser han arbetat på är Attunda tingsrätt. Han var dock inte anställd driekt av tingsrätten utan inhyrd via bevakningsföretaget Tempest Security. De förser domstolar med extra ordningsvakter vid behov.

Den åtalade tingsrätten hade dock redan innan han greps av polisen stängts av från möjligheterna att arbeta på Attunda tingsrätt:

Enligt Lars-Gunnar Gustafsson var det länge sedan den nu åtalade ordningsvakten återkommande togs in för arbete på domstolen.

– Det är långt mer än ett år sedan som jag förklarade honom icke önskvärd hos oss. Sen var han här en dag för Tempests räkning för cirka ett år sedan, men då hade de gjort ett misstag.

Varför förklarade ni honom icke önskvärd?

– Jag kommer inte ihåg omständigheterna, men det är ju på personligt uppträdande som vi säger till Tempest att den personen vill vi inte ha hos oss, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

Det var dock inte någon lagöverträdelse som låg till grund för beslutet, säger han.

Lars-Gunnar Gustafsson är säkerhetschef vid Attunda tingsrätt. Det hela ska dock inte ha inneburit någon säkerhetsrisk. Inhyrda ordningsvakter har inte samma behörigheter som fast anställda ordningsvakter.

Attunda tingsrätt har även tidigare skakats av skandaler. Bland annat har en kvinnlig anställd dömts till fängelse för att ha spridit sekretessbelagda uppgifter som bland annat nåt gängkriminella.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.