När apoteksförsämringen är klar så är det som med elfiaskot

Apoteksprivatiseringen är inte färdig än utropar SVD. När den är klar kommer det att vara så mycket bättre än tidigare hävdar man. Ja, det är väl sant om man anser att gynnande av de rika och kapitalet är nåt bra. Jag tycker personligen inte just det är bra, jag föredrar billiga och bra mediciner till vanliga människor istället för profiter till riskkapitalbolag och spekulanter.

För det troliga är att ju att vårt demokratiskt kontrollerade monopol ersätts av tre-fyra storföretag på samma sätt som många lokala demokratiskt styrda monopol och ett stort antal produktionsbolag ersatts av ett oligopol med 3 jättebolag på elmarknaden. Dessutom har elpriserna gått upp efter att avreglering och privatisering samt vinststyrning genomförts. På samma sätt kan vi förvänta oss att priserna på mediciner går upp.

I början av apoteksprivatiseringen så har många bolag etablerat sig. Men koncentrationen till ett fåtal företag har redan börjat och den kommer att fortsätta tills vi bara har ett fåtal storbolag och ingen konkurrens kvar. Vad värre är, vi har inte heller nåt demokratiskt inflytande över situationen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements