Suveränt om verklighet.se

Boktips
kapitalet.se
Mikael Nyberg
Ordfront

Suveränt om verklighet.se

Eliten älskar nyliberalismen, men för folket som drömmer om gången folkhemsgemenskap är den soppan för tunn. Då blir det problem för överklassen eftersom det officiellt är just folket som suveränt härskar i en majoritetsstyrd demokrati. Men borgerlighetens ideologer (många exvänstersvikare) vet på råd.

De laborerar med biologi, feminism, holism, ekologi, nyandlighet, konservatism, närsamhälle, civilsamhälle, medborgaranda, romantik, irrationalitet, familjism, kommunitarism, hippieflum, new age, civilisationspessimism, naturmystik, ”det lilla livet”, självförvaltning, sexutlevelse, materialism, anti-nationalism samt mångkulturell livsstilsindividualism. Detta för att locka bort arbetarklassen från deras sturigt envisa tro på skattefinansierad offentlig välfärd i folkstyrd nationalstatsregi.

Detta beskriver Mikael Nyberg oerhört suveränt och läslockande i sin encyklopediska bok om cynisk västlig idédebatt och proletär vardagsnära klasskamp det gångna seklet. Han fångar också kunnigt den skrämmande folkföraktande anti-demokratismen i överklassen. Den är värre än jag trodde och ger anledning till stor oro inför folkstyrets framtid i väst. Nyliberalerna ger uttryck för nästan samma gräsrotsföraktande elitism som fascismen.

Sämre är att Nyberg inte inser att idédebatten i eliten (och i samhället) inte bara är ideologisk konspiration för att säkra de egna klassintressenas hegemoniska problemformuleringsmonopolistiska dominans. Där finns också vettiga tankar. Inte minst användbara för en socialism som (liksom kapitalismen) komprometterat sig grundligt under 1900-talet. Och vilka arbetare nyväcker han med en mastig 400-sidorsbok (även om jag älskade den)?

Hans Norebrink

Läs mer: Socialism.nu, Riff-raff, Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements