Danskt kött – ett problem

Danmark är en av världens större köttexportörer. Det handlar främst om fläskkött. Danskt fläskkött är mycket billigare än svenskt. Följaktligen köper vi mycket danskt fläskkött i Sverige. Men det är lite problematiskt.

Dansk grisnäring är allt annat än miljövänlig och hälsosam. Det finns flera problem. Det används för mycket antibiotika vilket innebär att den danska grisuppfödningen bidrar till att skapa bakteriestammar som är immuna mot antibiotika. Något som kommer att leda till att många människor kommer att dö i sjukdomar vi tidigare kunde bekämpa. Något som redan nu innebär att människor dör.  Inte många, men det kommer att bli fler. Det vore bättre för oss alla om den typ av grisuppfödning som finns i Danmark minskade och den sort som finns i Sverige ökade. Dyrare fläskkött, men hälsosammare i längden.

Grisarna föds upp på foder som är proteinrikt och som istället delvis hade kunnat användas direkt som människoföda. Det gäller exempelvis den soja som används till sojamjöl och som sen görs till grisfoder. Det vore bättre om människor konsumerade sojan direkt istället för att gå omvägen via miljö- och hälsofientlig grisuppfödning. Det gäller också den fisk som mals ner till fiskmjöl och/eller förvandlas till fiskolja. En del av denna fisk, exempelvis sardiner, ansjovis, sill och skarpsill kan istället med fördel användas som människoföda direkt eller sparas som föda för andra fiskar som vi sedan kan äta. Som exempelvis torsk, tonfisk, makrill. Eller sparas till fåglar som kan producera fosforhaltig avföring (guano) som kan användas som gödsel eller råvara för gödsel den dag som de stora brytvärda förekomsterna av fosfor tar slut (kommer sannolikt att ske inom 50 år).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements