Gängland Helsingborg-Landskrona

Helsingborg är inte direkt känt för att vara en stad med gängrelaterat våld. Men historiskt har Helsingborg berörts av två av de värsta gängrelaterade händelserna i svensk historia, De så kallade rumänmorden på 1980-talet och det nordiska mc-kriget 1994-97 som så här långt är den blodigaste gänguppgörelsen i Norden. Totalt dog 12 personer, varav två personer utan någon som helst koppling till mc-miljöer och kriminalitet. Dessutom har vi alla de mystiska händelser med försvinnanden och mord som omger samhället Viken en bit norr om Helsingborg.

Sen 2016 har har Helsingborg också berörts av en lång rad händelser som sannolikt är gängrelaterade och flera av dem är också kopplade till varandra.

Den 18 september 2016 sköts den 26-årige Robin Cortas ihjäl i på gården till ett hyreshus på Varbergsgatan i Högaborg, Helsingborg. 2013 dömdes han och två andra män för ett rån av en guldsmedsbutik i Norge. Bytet blev smycken till ett värde av över 800 000 norska kronor.

I oktober 2015 var Cortas misstänkt för ett ha försökt mörda Malek Abdulahi Mohammed vid Rosengårdens köpcentrum i Helsingborg. Robin Cortas satt tillsammans med den betydligt äldre Sroud Mohammed Shakir häktad ett par månader men både släpptes därefter i brist på bevis. Det kunde inte föras i bevis att någon av dem skulle ha skjutit mot Malek Mohammed. De båda hade dock krutstänk på sina händer och knöts till platsen med vittnesuppgifter.

När Robin Cortas den gången greps av polisen fördes han till sjukhus. Samma kväll avlossades det skott utanför akuten. Dagen därpå uppstod en hotfull situation utanför akuten som polisen då kopplade samman med mordförsöket på Rosengårdens centrum.

Sroud Mohammed Shakir som satt häktad tillsammans med Cortas var en av de personer som figurerade som misstänkt i samband med det så kallade bakluckemordet år 2010 där Bahman Fattah och hans morbror Kamil Hama Saeed Hussain, båda från Arvika, mördades. Flera släktingar till Sroud Mohammed Shakir var också misstänkta i ärendet. Ingen åtalades och ingen är dömd för bakluckemorden utan alla misstänkta släpptes.

Två män från Landskrona, 24 år (enligt uppgift heter han Mentor Hasanaj) respektive 34 år gamla, samt ovan nämnde Sroud Mohammed Shakir satt häktade som misstänkta för mordet på Robin Cortas. De två männen från Landskrona är välkända hos polisen. Ett halvår efter att de häktades släpptes de dock på fri fot då bevisen inte ansåg räcka till åtal. En bror till Mentor Hasanaj vid namn Egzon Hasanaj, var 2008 inblandad i en misstänkt skottlossning och misstänkt häleri i Landskrona. Enligt en artikel i Sydsvenskan från 2008 ingick de tillsammans med ytterligare en bror och tre andra unga män i ett gatugäng som kallade sig ”GATU”. 2009 dömdes Ardian Hasanaj för våldtäkt tillsammans med två andra unga män. Bland annat misstänktes de för rån och misshandel. Afrim Hasanaj, Arsim Hasanaj och Egzon Hasanaj var för sin del misstänkta för en knivattack 2015. De tre har på facebook uttryckt högerextrema och antisemitiska åsikter. Det finns relativt många människor med efternamnet Hasanaj i Sverige och alla behöver inte vara släkt. Inte heller behöver de vara identiska med de här nämnda personerna.

Sivan Saadi hittades ihjälskjuten i ett grönområde i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg den 13 maj 2017 av några personer som var ute och rastade sina hundar. Han var känd av polisen. Den 22 juni 2017 sköts en 25-årig till döds efter att enligt uppgifter i media ha lurats i ett bakhåll. Det var på Blåkullagatan på Drottninghög i Helsingborg som mördaren väntade utanför porten till offrets hyreshus. Enligt grannen som hittade honom var 25-åringen skjuten i huvudet med flera skott. 25-åringen var sen tidigare känd av polisen. De två morden skedde i samma område, men polisen har uppgett att inget samband finns vilket faktiskt verkar osannolikt.

Den 31 oktober 2017 sköts 20-årige Esmail Abdulhadi Mohammed ihjäl i Bårslöv utanför Helsingborg. Han är uppenbarligen släkt med Malek Abdulahi Mohammed som utsattes för ett mordförsök i oktober 2015 för vilket Robin Cortas var misstänkt gärningsman. Esmail Abdulahi Mohammed var känd av polisen sen tidigare. En person är misstänkt för mordet och häktad i sin frånvaro. Uppgifter tyder på att hans namn är Edon Imziu.

I Närlunda i Helsingborg var det skottlossning den 12 januari 2018. Två personer sköts varav en avled. Båda var kända av polisen sen tidigare och de heter Adrian Kovacevic (skadad) och Lamine Samy Haifi (död). Det finns enligt en uppgift en koppling mellan de två och den mördade Esmail Abdulahi Mohammed. Båda männen släpptes från fängelse sommaren 2017 efter att ha avtjänat straff för grova våldsbrott.

Den 20 januari år 2018 utbröt ett bråk utanför en lokal på Västra Sandgatan i Helsingborg. Tre personer skadades och en avled senare på sjukhus. Den avlidnes namn var Oliver Lundell och han har kopplingar till Esmail Abdulhadi Mohammed. En av de skadade är Muhamed Jukic som förekommer i Lexbase och har kopplingar till de två som sköts i Närlunda den 12 januari. Tre personer är häktade som misstänkta för mordet och mordförsöket, däribland en 17-åring som var inblandad i två knivattacker utanför Nicolaiskolan i Helsingborg i augusti. De andra två är bröder. Oliver Lundell har kopplingar till fotbollshuligankretsar kring Helsingborgs IF i likhet med den andre person som uppges vara en av de skadade, Liam Deluli. I dessa kretsar förekommer också nazister som Danny Jönsson.

Det hela verkar handla om en konflikt mellan en grupp kriminella med kopplingar till stadsdelen Drottninghög i Helsingborg och en grupp kriminella med till stor del albanskt ursprung och med kopplingar till Landskrona. Alla dödade verkar tillhöra en och samma grupp, den med koppling till Drottninghög.

Om detta stämmer bör det vara så att Robin Cortas som ju ursprungligen kom från Landskrona har mördats av sina egna eller att han bytt sida. Exakt hur alla de nämnda morden i Helsingborg hänger ihop är dock oklart men det finns kopplingar mellan dem. Det kan ändå vara så att de har olika orsaker. Från början kanske det handlat om narkotikaffärer som vållat osämja, men sen kan de kanske ha utvecklats till nått annat där upplevda kränkningar, heder, stolthet och respekt spelat större roll. Det ryktas också om ett rån 2016 som vållat osämja.

Även om det finns kopplingar mellan mordet på Oliver Lundell och andra personer som är inblandade i andra mord förfaller det som om en händelsen egentligen inte har några kopplingar till de andra.

Förutom de våldshändelser som relateras i detta inlägg har det dessutom hänt fler saker i Helsingborg, däribland en lägenhetsexplosion, sprängladdningar mot krogar och restauranger samt attacker mot polisstationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements