Privatisering bakom problemen med covid-19 på äldreboenden

De omfattande nedskärningarna och privatiseringarna inom äldrevården är utan tvekan en strakt bidragande orsak till att covid-19 drabbat äldrevården i Sverige. Ihop med New Public Management (NPM), vinststyrning och vinstmaximering har det lett till en stor mängd tillfälligt och osäkert anställda inom äldrevården såväl som så liten bemanning som möjligt. Detta går även normalt ut över de äldres liv och behov men i en krissituation med en sjukdom som är dödlig för många äldre är det en katastrof.

Tillfälligt anställd med lön per arbetad timme har ingen ordentlig sjukkassa och kan inte vara hemma när de är lite lätt förkylda. De måste gå till jobbet. De är dessutom ofta utan utbildning eller har dålig utbildning vilket gör att de inte alltid begriper vad som måste göras i en krissituation. Dessutom är det vanligt med bristande kunskaper i svenska vilket kan gör det svårare att ta till sig information. Vidare så innebär vinstmaximering att det saknas nödvändig skyddsutrustnimng i krislägen då lagerhållning är dyrt och minskar vinsten. Sammantaget är detta en väsentlig orsak till den höga dödligheten inom äldrevården i framförallt Stockholm.

I Norge och Danmark har samma nyliberala privatisering inte skett utan där är de flesta äldreboenden offentligt drivna institutioner som dessutom inte tillämpar vinstmaximering och NPM vilket offentliga institutioner i Sverige oftast gör. Avreglering, privatisering, NPM, vinststyrning osv är mest utbrett i Stockholmsområdet där covid-19 drabbat flest, inneburit flest vårdtillfällen och flest IVA-vårdade såväl som flest döda.

Exakt samma problem finns i den svenska hemtjänsten. Något som gör att äldre drabbas av covid-19 även om de bor hemma. Det är den nyliberala politiken som till stor del är orsaken till den omfattande smittspridningen i Stockholmsområdet, på äldreboenden och inom hemtjänsten. En självklar åtgärd när pandemin är över är att avprivatisera vård, äldrevård, hemtjänst och annat liknande. Dessutom är det självklart dags att slänga NPM och liknande styrmetoder i papperskorgen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!