Tove Lifvendahl är ute och cyklar om trygghet

Tove LifvendahlTove Lifvendahl har skrivit en krönika om otrygghet och trygghet på arbetsmarknaden. Kontentan av hennes funderande är att svenskarna är otrygga på arbetsmarknaden på grund av att lagen om anställningsskydd (LAS) finns. Jag misstänker att Lifvendahl aldrig har varit arbetslös i hela sitt och aldrig arbetat i en industri, städat en bank eller ett varuhus. Hon vet nämligen inte vad hon pratar om.

LAS har i dagens svenska arbetsliv ingen som helst betydelse på den privata arbetsmarknaden. Den är helt ointressant eftersom den lätt kringgås med hjälp av privata arbetsförmedlingar (så kallade bemanningsföretag) och inhyrd personal från samma bolag. Personal som kan få sluta på företag omedelbart. En anställning som alltså totalt saknar trygghet.

I Sverige är det inte heller lätt att få ett nytt arbete. Det beror inte heller på att LAS finns som Lifvendahl tycks tro. Det beror bl.a. på att det inte finns tillräckligt med arbeten, att bemanningsföretagen (de privata arbetsförmedlingarna) sorterar bort alla som inte är 25-35 år gamla med 10 års erfarenhet av det arbete som söks.

Så fungerar det i ett land där det inte finns tillräckligt med jobb för alla och stor arbetslöshet. Som Sverige. I länder med lägre arbetslöshet som Danmark och Norge är det förstås lättare att få jobb. Då ökar också tryggheten. Det har inget med att LAS finns i Sverige att göra. Eller med flexicurity i Danmark att göra. För flexicurity ger också otrygghet. Precis som bemanningsföretag och tillfälliga anställningar gör i Sverige. Det har med lägre arbetslöshet och fler jobb att göra.

Arbetsmarknaden i Sverige är otrygg på grund av hög arbetslöshet, mängder med tillfälliga arbeten, osäkra anställningar, lönedumpning genom inhyrning av utländsk personal för låga löner, privata arbetsförmedlingar och bemanningsföretag. LAS ger idag varken trygghet eller otrygghet. Lagen är överspelad. Men bör självklart finnas kvar. När bemanningsföretag, privata arbetsförmedlingar och inhyrning av stora mängder personal förbjuds så behövs LAS för att skapa trygghet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements