Jubileumsåret 2021 – rösträtt, Ådalen, almstrid och kravaller

År 2021 är det hundra år sen kvinnor fick rösträtt i Sverige, 90 år sen skotten i Ådalen, 50 år sen Almstriden i Stockholm, 45 år sen Kungstorgsockupationen i Göteborg och 20 år sen massdemonstrationerna mot George Bush och EU:s makthavare i Göteborg. Händelser som förändrat Sveriges historia.

Till en början, faktiskt ända fram till 1960-talet, ledde kvinnlig rösträtt till ökat stöd för de borgerliga partierna för under den tiden röstade kvinnor mer höger än män. På sikt och genom kvinnokampen på framförallt 1970-talet har det dock inneburit att vänstern stärkts i Sverige och idag röstar kvinnor mer åt vänster än män.

Skotten i Ådalen 1931 ledde till förändrat lagstiftning kring militären som inte längre skulle få sättas in mot demonstrationer och strejker inom Sverige i fredstid. Dessutom bidrog händelserna till klassamarbete och att socialdemokraterna gick åt höger med samarbete med de borgerliga partierna och stark fientlighet mot vänsterpartierna (Sveriges Kommunistiska Parti, idag Vänsterpartiet, och det parti som sen fick namnet Socialistiska Partiet).

Almstriden i Stockholm 1971 ledde till en seger för de som ville stoppa avverkningen och händelsen kom att påverka stadsplaneringen i Stockholm för lång tid framöver. Samma effekt hade Kungstorgsockupationen i Göteborg 1976, kanske till och med större då den innebar mindre bilism i centrala Göteborg och att spårvagnarna i Göteborg blev kvar. Bägge aktionerna medverkade också till att en stor, stark och radikal miljörörelse växte fram i Sverige.

Göteborg 2001 med sina hundratals möten och seminarier samt stora demonstrationer ledde för sin del till att den svenska polisen kom att förändras på ett sätt som lett till ett mer kommunikativt och mindre konfrontativt arbetssätt. Men också till att lagarna som innebar ett förbud att använda militär mot inhemska protester under fredstid togs bort efter att de funnits i 70 år (sen Ådalen 31).

Läs mer:

Dokumentsamling om Göteborg 2001

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!