Uppsala och Trojan Shield

I Uppsala har 16 män i olika åldrar gripits och häktats som misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Gripandena har skett inom ramen för insatsen Trojan Shield som ett resultat av avlyssning av det krypterade kommunikationsnätverket ANOM.

En av de gripna männen har nyligen åtalas för grovt näringspenningtvätt om två miljoner kronor. Ytterligare två män har gripits i Spanien. Kokain och flera handgranater har beslagtagits vid husrannsakningar i samband med massgripandena för två veckor sen.

Företag i Spanien

Några av de häktade i Uppsala är Tommy Andersson (42-åringen) från Gottsunda, Arez Amin, Sebastian Djärv, Rolf Marklund, och Hasip Alptekin som alla är misstänkta för grova narkotikabrott. Dessutom Abdullah Eizuldeen som är misstänkt för penningtvättsbrott. Den sistnämnde har i alla fall tidigare drivit ett företag i Marbella i Spanien, JC Club Barbershop Marbella.

Även Tommy Andersson kan kopplas till ett par företagsverksamheter i Spanien. Han åtalades dessutom i våras för penningtvätt av cirka två miljoner kronor. Pengarna påstås komma från brottslig verksamhet.

Gottsunda

Tommy Andersson förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov misshandel. Han anses av polisen ha spelat en central roll i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Gottsunda.

Han ska också ha varit anställd i ett vårdbolag med ansvar för flera ensamkommande ungdomar mellan 14 och 17 år gamla enligt UNT. Även en annan av de gripna och häktade ska ha varit anställd i samma företag. Vårdbolaget förlorade sitt tillstånd förra året på grund av att företrädarna visat ekonomisk misskötsamhet.

Upsala Nya Tidning (UNT) har kommenterat gripandet av Tommy Andersson:

42-åringen och hans sambo har rört sig med mycket pengar. De har bott i en rymlig lägenhet i Uppsala och gjort en rad utlandsresor

Vid en husrannsakan i bostaden konstaterade polisen att ”alla lyxartiklar som fyller lägenheten tyder på att boende i lägenheten lever väl över sina taxerade inkomster.

I lägenheten beslagtogs smycken, elektronik och kläder med ett beräknat nypris på sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

Mannens sambo, som misstänks för bidragsfusk på 672 000 kronor, bar vid gripandet klockor och smycken värda en halv miljon. Vid en fällande dom kan tillgångarna komma att tillfalla staten.

Av utredningen framgår även att 42-åringen köpt en lägenhet i Spanien för cirka 1,3 miljoner.

– Om det blir aktuellt att förverka lägenheten är det i så fall Kronofogdens uppgift, kommenterar kammaråklagare Pontus Melander.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.