Beslagtagna vapen i region Stockholm

Enligt en rapport om beslagtagna vapen i polisregion Stockholm år 2020 märks en minskning i andelen skjutningar som utförts med automatkarbiner jämfört med tidigare år. Samtidigt märks en ökning av användningen av konverterade start- och tårgasvapen.

– Konverterade start- och tårgasvapen står för en tredjedel av vapenbeslagen och minst en femtedel av skjutningarna. Vi ser också en ökning i kaliberdiameter i de konverterade start- och tårgasvapnen, vilket betyder att de får allt högre eldkraft och att de används även i mord, säger Joakim Sturup, kriminolog och forskare vid polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Den aktuella rapporten baseras på 166 skjutningar och 269 beslag av skarpa vapen i kriminella miljöer som skett i region Stockholm under 2020. De vapen som inkluderats i undersökningen är endast skarpa automatkarbiner, kulsprutepistoler och pistoler inklusive ombyggda start-, tårgas- och flobertvapen. Luftvapen, soft airguns, jaktvapen (både kul- och hagelvapen), revolvrar samt övriga enkelskottsvapen såsom pennpistoler har inte medtagits i undersökningen. Detta då de är mycket ovanliga i gängskjutningar.

Smugglade vapen

När det gäller typen av beslagtagna vapen är traditionella äldre vapen som oftast kommer från tidigare konfliktområden (nästan uteslutande det forna Jugoslavien) vanligast, de bedöms utgöra 40 procent av beslagen.

Ombyggda vapen

Cirka 35 procent av de beslagtagna vapnen utgörs av konverterade start- och tårgasvapen. Det är vapen som byggts om av så kallade vapensmeder. Urpsrungligen kommer de i huvudsak från Turkiet. Dessa står också för tillverkningen av hemtillverkade vapen och 3D-vapen som utgjort 5% av alla vapenbeslag under 2020.

Legala vapen som sålts till kriminella

Nyare vapen som nyligen gått från den legala till illegala marknaden i Sverige eller annat land bedöms enligt rapporten utgöra 15-20 procent. Dessa vapen har ursprungligen sålts av helt legitima och lagliga vapenhandlare i Sverige och kommit till de kriminella genom att personer med vapenhandlartillstånd sålt dem till kriminella.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!