Gängland Kalmar – Norrliden

För ungefär 10 år sen började det växa fram ett löst sammanhållet kriminellt nätverk i stadsdelen Norrliden i Kalmar. Det var en gäng kompisar sen barndomen som begick allt fler brott ihop. Idag är kompisgängets inre kärna en handfull personer som är kring 25 år gamla. Enligt en polisrapport från början av året som Aftonbladet rapporterar om har nätverkets inre kärna tillsammans 56 punkter i belastningsregistret och ytterligare ett 30-tal i misstankeregistret. Det handlar framförallt om narkotikabrott.

Norrlidengänget har inga fasta strukturer och tydliga hierarkier vilket gör dem till ett ganska typiskt kriminellt nätverk från ett fattigt och försummat område. Sådana gäng har egentligen alltid funnits men förr i tiden kom flesta individer att lämna kriminaliteten när de var i 25-årsåldern. Det hade då ofta fått att fast arbete och barn. Idag är det nästan omöjligt att få ett fast arbete för en person utan utbildning och utan kontakter. Därför blir de unga männen kvar i kriminaliteten.

Rekrytering

Under senare år har de också rekryterat nya yngre medlemmar och totalt kan nätverket sägas bestå av ett dussintal personer enligt uppgifter i Aftonbladet. Tidningen skriver också att gänget använder sig av rappare och rappvideos för att framställa livet som kriminell som något attraktivt:

Aftonbladets kartläggning visar också hur gänget knutit till sig flera ungdomar de senaste åren. Det handlar om tonåringar med problem i skolan, med ett tidigt drogmissbruk och där det bedöms finnas omsorgsbrister i hemmet.

För att framstå som attraktiva använder sig Norrlidengänget av en välkänd metod från kriminella nätverksmiljöer, som främst uppmärksammats i Stockholm.

Fenomenet kallas ibland för “gangfluencing” och handlar om rappare med stark lokal anknytning vars musikvideos används för att locka yngre personer till nätverk och för att marknadsföra våldskapitalet.

Enligt polisen är det framför allt två medlemmar ur Norrlidengängets inre krets som lägger upp musikvideos på nätet.

I filmerna syns vapen, narkotika och lyxbilar. Enligt polisen är det ett sätt att glorifiera ”gangsterlivet” – och visa upp gruppens kriminella identitet.

Domar

År 2019 dömdes en person som enligt Aftonbladet var en ledande person i Norrlidengänget. Han fick 6,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Detta kan ha försvagat sammanhållningen i gänget.

Under vintern 2020-21 tycks det sen ha uppstått en konflikt i Norrlidengänget. Det har yttrat sig i flera skjutningar inkluisve två stycken skjutvapenmord. Kanske handlar det om efterdyningarna till den insats som gjorde att ett par personer från gänget dömdes till fängelse den 9 februari. Polisen hade hittat ett parti amfetamin i en gömma i skogen. De bevakade gömman och kunde sedan iaktta flera gängmedlemmar som letade efter amfetaminpartiet i skogen. Däribland en ledande medlem som vid tillfället var 22 år gammal. Flera personer greps, dock inte 22-åringen.

Det hela ledde till en rättegång och den 9 februari i år föll domen. En 20-årig medlem dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse och en 17-åring fick sluten ungdomsvård.

Skjutningar

Lite över ett dygn efter domen mot de två sköts den nämnde 22-åringen som hette Simin Alam ihjäl på Östra Vallgatan på Kvarnholmen i centrala Kalmar.

Två dagar efter mordet på 22-åringen greps en 19-årig man, Om@r S@in*, med kopplingar till kriminella miljöer i södra delarna av Stockholm. Han är häktad som misstänkt för förberedelse till mord. Tidigare har han bland annat dömts för flera personrån.

Den 17 februari sköts det igen på Kvarnholmen i centrala Kalmar. 18 februari sköts det igen. På Värsnäsvägen i stadsdelen Snurrom. Enligt osäkra uppgifter sköts det mot en person vid namn Ol#v*r H*db*rg. Två personer greps som misstänkta för den andra skjutningen, Phil#p Bob*rg och W#lli@m P*tt*rsson. Den förstnämnde häktades för grovt vapenbrott, skadegörelse och framkallande av fara för annan. Han har tidigare dömts för bland annat grov misshandel och flera fall av narkotikabrott. Den sistnämnde häktades inte då tingsrätten ansåg att det saknades bevis mot honom. Han anses enligt uppgifter ha en koppling till X-team (Bandidos MC) såväl som till Norrlidengänget.

Söndagskvällen den 6 mars skedde nästa mord. En 25-årig man vid namn Worakan Banyaem sköts ihjäl på Ängö, i i utkanten av centrala Kalmar. Han var inte känd för någon grövre brottslighet och skriven i Färjestaden på Öland. Enligt uppgifter i Aftonbladet var han bekant med flera individer, Ol#v*r H*db*rg och Al*x K@lhor, som kan knytas till Norrlidengänget.

Phil#p Bob*rg är också häktad som misstänkt för mordet på Ängö och en skjutning på Proviantvägen den 16 februari.

Det hela handlar om en intern konflikt i Norrlidengänget. Gänget har delats upp i två. En gruppering kring Ol#v*r H*db*rg och Al*x K@lhor och en annan gruppering kring rapparen Bash som ursprungligen kommer från Malmö och en person vid namn K*vin M@kin.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!