Över 2 000 fängelseår från info i krypterade appar

Informationen från EncroChat, SkyECC och Anom har i dagsläget lett till att individer dömts till över 2000 fängelseår. Detta enligt den senaste sammanställningen från Polismyndigheten.

– Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse. Vår internationella samverkan och ny teknik är betydande i vårt arbete med att komma åt grovt kriminella, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Sammanställningen har gjorts av Nationella operativa avdelningen (Noa). Den visar att domar som kan härledas till information som framkommit från de krypterade apparna sammantaget har lett till 2 010 fängelseår. Polisen har haft tillgång till information av den här typen sedan sommaren 2020.

– Som vi konstaterat tidigare har vi ett synnerligen allvarligt läge när det gäller den grova brottsligheten i kriminella miljöer. Polismyndigheten står inför stora utmaningar tillsammans med andra myndigheter och aktörer, i arbetet med att vända utvecklingen, säger Thornberg.

Läs mer om EncroChat:
Läs mer om ANOM:
Läs mer om SkyECC

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!