Det finns inget ökat knarkbruk bland unga

I en artikel i GP om dubbelmordet i Ulricehamn som polisen menar kan kopplas till en konflikt om narkotika påstås att narkotikabruket bland unga ökar. Polisen i Ulricehamn som kommer med påståendet ägnar sig åt att förfalska verkligheten. Det är nämligen ett falskt påstående och det finns inga som helst belägg för det.

Inte heller betyder det att narkotikabruket ökar för att fler söker sig till en mottagning som arbetar med droger. Det kan lika gärna vara ett tecken på att fler personer vill sluta med att använda narkotika. Dvs ett tecken på minskat narkotikabruk. Det bevisar ingenting.

Narkotikabruk bland ungdomar

Tillfälligt bruk av narkotika har legat på samma nivå sen 1990-talet bland niondeklassare i Sverige och på samma nivå de senaste 10 åren bland gymnasielever. Ingen ökning som behöver stoppas. Detta enligt CAN:s undersökning om skolelevers drogvanor.

När det gäller mer regelbundet bruk har det också legat på samma nivå sen 1990-talet bland niondeklassare och på samma nivå bland gymnasieelever de senaste 10-15 åren. Ingen ökning här heller.

Narkotikabruk bland vuxna

Det finns inga som helst tecken på att det är vanligare i samhället heller. CAN har också undersökt detta. 2021 angav 8% av befolkningen att de använt narkotika (inkl. narkotikaklassade läkemedel) under de senaste 12 månaderna. Drygt 7% av kvinnorna uppgav att de använt narkotika de senaste 12 månaderna jämfört med knappt 9% av männen. 2017 var det strax under 9% som uppgav att det använt narkotika de senaste 12 månaderna. Ingen ökning av narkotikabruket har skett. Inte heller när det gäller andelen som prövat narkotika.

Anmälda narkotikabrott

Antalet anmälda narkotikabrott har dock ökat i samhället. Men det är inget mått på burkat av narkotika då det främst är antalet anmälningar av eget bruk och innehav för eget bruk som ökat. De dessa anmälningar helt beror på hur polisen arbetar betyder det att de inte avspeglar bruket i samhället. .

År 2021 anmäldes 118 105 brott mot narkotikastrafflagen, vilket innebar en minskning med 5 procent jämfört med 2020. Merparten av de anmälda narkotikabrotten 2021 utgjordes av innehav (47 %) och eget bruk (44 %). Huvuddelen av dessa brott är ringa narkotikabrott och innehavsbrotten är huvudsakligen innehav för eget bruk. Av dessa brottstyper hade innehav ökat, med 3 procent, medan eget bruk hade minskat 11 procent jämfört med 2020. Brott om överlåtelse med mera utgjorde 9 procent av narkotikabrotten och minskade med 587 brott (?5 %) jämfört med året innan. Brott om narkotikaframställning utgjorde cirka 0,5 procent (601 brott) av de anmälda narkotikabrotten och minskade med 164 brott jämfört med 2020

 

Väljer polisen att om och om igen kontrollera kända missbrukare kommer antalet anmälningar att öka. Det är populärt inom polisen att göra just detta därför att det ökar uppklarningsprocenten och inte kräver nån utredning. Brotten är utredda redan när de anmäls. Enkelt och bekvämt för polisen men det finns ingen koppling till hur mycket narkotika som används i samhället.

De senaste åren

Under pandemin och på grund av utredningar baserade på information från olika chattprogram ökade också antalet anmälningar av andra typer av narkotikabrott under 2019, 2020 och 2021. Det har resulterat i minskad uppklarningsprocent för narkotikabrott då de grövre narkotikabrotten ofta är svåra att utreda. Under 2021 har dessutom antalet anmälningar av eget bruk minskat. Det beror troligen på att polisen på grund av att pandemin tagit slut fått annat att göra än att ständigt kontrollera missbrukare och andra på gatan. Detta minskar också uppklarningsprocenten..

Bevis från chattprogrammen (EncroChat, SkyECC och ANOM) i kombination med att polisen kontrollerade allt fler personer på gatan ledde under åren 2019 och 2020 också till en ökning av antalet misstänkta och lagförda personer för narkotikabrott ökade markant. Polisen ökade också antalet personkontroller åren innan pandemin vilket också resulterade i fler misstänkta och lagförda. Men det säger inget om narkotikabruket i samhället eller des nivå och utveckling.

Ulricehamn

Naturligtvis kan det vara så att narkotikabruket i Ulricehamn kan öka trots att det inte ökar i det svenska samhället. Bruket i narkotika kan förstås också vara högre i Ulricehamn än i andra lika stora städer. Men ingenting i artikeln i GP kan sägas utgöra ett belägg för det. Artikeln är alltså full med falska nyheter utan belägg som bygger på hörsägen och tyckanden utan vetenskaplig grund. Det är en dålig artikel som journalisten Elin Janvik Kardell skrivit. Den ägnar sig åt ryktesspridning och inget annat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!