Den interna konflikten i Södertäljenätverket

Sommaren 2019 stormade Södertäljenätverkets kärna nattklubben F12. I samband med detta skrev polisen i en lägesbild om Södertäljenätverket att de bestod av ett hundratal individer och hade en monopolställning på Södertäljes kriminella marknad. Men det skulle snart ändra sig då en grupp yngre personer av någon anledning beslutat sig för att utmana den gamla ledningen.

Den gamla ledningen med Abraham i spetsen slog förstås tillbaka. Vintern 2019/2020 skedde flera skjutningar i Södertälje och ett par dyra Audi-bilar sprängdes i luften. Den ena av de sprängda bilarna tillhörde en etablerad medlem i Södertäljenätverket, den andra en av de yngre förmågorna. De yngre hade i sin tur stulit vapen och sprängmedel för att hämnas. Polisen hittade dock deras vapenarsenal i en källare i Ronna och det hela kunde tillfälligt stoppas.

Fastighetsaffärer

I december 2019 greps en man i 40-årsåldern från Södertälje som misstänkt för drograttfylla. Mannen hade på kort tid byggt upp ett fastighets-, krog- och restaurangimperium samt köpt hus i Spanien. Polisen menar att mannen är en viktig figur i Södertäljenätverket, en ledare som verkar utan att synas. Någon annan förklaring till mannen stora förmögenhet än brottslig verksamhet kan de inte se. Under covid-19-pandemins först fas under 2020 erbjöd han sjukhusets personal fritt boende på sitt hotell mitt i Södertälje. Han kom att frikännas från misstankarna om drograttfylla och utredningen lades ner,

I maj 2021 greps samme man igen. Nu som misstänkt för grov näringspenningtvätt uppgående till mångmiljonbelopp under åren 2019 – 2021 i samband med fastighetsaffärer. Han häktades tillsammans med 4 andra män. Alla fem kom dock att släppas från häktet i juni 2021. Utredningen har dock fortsatt och de är alla misstänkta för brott.

Bara några dagar efter att de 5 männen häktats i fastighetshärvan mördades en krögare i Södertälje, Ninos Minasson. Han hade byggt upp ett lite restaurangimperium där det ryktas att en del av finansieringen kommit från den nämnde 40-årige mannen som uppges ha kopplingar till Södertäljenätverket. I så fall hör han till den äldre etablerade falangen kring Abraham Aho. Han själv förnekar att han skulle ha någon som helst koppling till brottslighet.

Om denna fastighetshärva har nån koppling till skjutningarna och konflikten i Södertäljenätverket är oklart men polisen tycks anse att det är så.

Konflikten fortsätter

Konflikten i Södertäljenätverket fortsatte under 2022 och under hösten har den intensifierats. Det första mordet år ägde rum på Gillestigen i Ronna den 22 februari. Offret var en 23-årig man, Georgio-Lourens Issa, som var en tongivande person inom Ronnafalangen.

Den 10 april sköts en 21-årig man, Mattias Tamer, till döds när han skulle besöka sin äldre brors, Ellia (Eli) Tamer, grav i Rosenlund på dennes sexåriga dödsdag. 21-åringen besökte graven med en kompis, när mördarna dök upp och sköt honom när han försökte fly. Gabriel Aho ska ha stått Mattias Tamer nära. Bröderna Tamer var enligt uppgift systersöner till bröderna Moussa som sköts ihjäl år 2010 i Ronna Centrum. I juni sköts Gabriel Aho ihjäl. Han var troligen allierad med den äldre grupperingen kring den gamla ledningen.

Våldet tar fart

Den 9 september sköts en person i Geneta. Han överlevde men skadades. Nästa skjutning ägde rum den 23 september i Saltskog. Ingen skadad hittades vid platsen, men strax därefter dök en skottskadad man upp på sjukhuset. Den 28 september skadades en man i 25-årsåldern vid en skottlossning vid Ronna Centrum.

Och den 30 september dödades George Zuheer Shayaa i Ronna. Den sistnämnde ska ha tillhört den yngre falangen som också kallas Ronna-falangen de har sin bas där. En dag senare sköts en 40-åring utan kända kopplingar i Södertäljenätverket ihjäl. Den 6 oktober sköts Yahya Salah ihjäl i Saltskog. Han ska ha tillhört den yngre  gruppering och en grupp i Saltskog. Den 4 december kom nästa mord i konflikten. En ung man sköts ihjäl i Blombacka.

De senaste skjutningarna tycks tyd på en konflikt mellan en gruppering i Lina/Saltskog och Ronnafalangen, Om den är en direkt följd av konflikten mellan de yngre (Ronnafalangen) och de äldre eller en konflikt mellan två grupperingar som båda vill ta makten från de äldre är oklart.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!