OG-man ville mörda Bandidosman – blev själv måltavla

OG-mannen planerade att mörda en Bandidosman. För att locka fram honom anlitade han en kvinna med koppling till mc-gänget. Det var nära att bli OG-mannens död när kvinnan istället lurade honom i en fälla. Hela affären rullades upp genom att polisen fick tillgång till avlyssningsmaterial från ANOM.

OG-mannen som heter Daniele Mattei och tidigare har varit president i Original Gangsters (OG) hade lovat kvinnan 300 000 kronor om hon lockade Bandidosmannen in i en fälla. Totalt skulle han få 1,5 miljoner kronor för mordet på Bandidos-mannen.

Bandidosmannen som heter William Karlsson har figurerat i Stockholms undre värld i många år. Han har tidigare åtalats för att ha förberett mord på medlemmar i Östberganätverket i samband med en begravning. Domstolen friade honom dock. Han har även dömts för ett annat mordförsök på torget i Bredäng och fått sju års fängelse för det. Dessutom var han under flera månader häktad som misstänkt för ett bombdåd på Östermalm. Utöver det har han dömts för grov misshandel, rån, narkotikabrott och utpressningsförsök. Förutom kopplingen till Bandidos MC har han också en koppling till Bredängsnätverket. Det gäller för övrigt många Bandidos-medlemmar i Stockholm.

Bandidos MC

Den kvinna, Beatrice Häll, OG-mannen försökte värva för att locka Karlsson i en fälla avslöjar mordplanerna för Bandidos. Då fick hon istället uppdrag att lura OG-mannen i en fälla så att Bandidos kunde mörda honom. Karlsson kontaktade en ledande medlem i Bandidos MC som finns utomlands om det hela. Han som heter Ozan Sarikaya befinner sig utomlands då han är efterlyst för vapenbrott. Denne tog ansvar för planeringen av mordet på OG-mannen.

Mordkonspiratörerna misstänks även ha konsulterat en tredje Bandidosman med en omvittnat stark ställning i gänget. Han är efterlyst för grova brott och misstänks gömma sig i Somalia. Detta handlar om Ahmed Mohamed (Manolo). Han menade dock att det hela skulle gå åt helvete då kvinnan inte var att lita på. Karlsson höll med om riskerna. Därför bestämde Bandidos att kvinnan också skulle mördas efter att OG-mannen röjts ur vägen. På grund av att hon har sällskap med en medlem i Bandidos MC bestämde de också att han skulle mördas.

Lost Boys (23st)

Uppdraget att mörda OG-mannen gick till det gäng som kallas Lost Boys i media men annars ofta kallas 23st eller Farsta yngre. Två personer ur Lost Boys, Mikael Viklund och Malik Kabucho, åtog sig uppdraget. Ytterligare en person från Lost Boys, Alexander Schön Jara, deltog i planeringen och försåg de två torpederna med en flyktbil.

En man vid namn Jonatan Palm ålades att sköta kontakterna med kvinnan och de två torpederna. Han verkar också ha försett dem med vapnet, en Glock-pistol. Planerna var till en början att OG-mannen skulle kidnappas och torteras för att avslöja vem som beställt mordet på Karlsson. Lost Boys skulle få 250 000 kronor för uppdraget. Senare ändrades planerna och mannen skulle enbart mördas. Kidnappningen skippades.

Mordförsöket

En tisdag i maj 2022 var det dags. Offret lockades till en adress i Farsta som valts ut av Lost Boys. Bandidos skickade en bild på mannen som skulle mördas till torpederna och de konstaterade att de kände honom sedan tidigare. Den centrala mordplaneraren i Bandidos fick också information från kvinnan om att det satt en mörk och storväxt man i baksätet av bilen och meddelade skyttarna det.

Beskrivningen stämde in på två kända gängkriminella från Dalennätverket (Gebril Sibideh och M0do Sall@h) och han bad skyttarna att även gå till attack mot baksätet. Gebril Sibideh och M0do Sall@h tillhörde en gång i tiden det kriminella nätverket Chosen Ones och har kopplingar till välkända kriminella som Carl Rizk och Evy Nkiwa.

Lost Boys var övervakade av polisen när de närmade sig den tilltänkta mordplatsen. Inte på grund av mordplanerna utan av annan anledning. Men polisen såg dem inte när de försökte skjuta OG-mannen. Pistolen de använde klickade och mordet misslyckades. Gärningsmännen avbröt då det hela och lämnade platsen. De rapporterade därefter det misslyckade mordet till Bandidos.

Efterspel

Därefter hade Bandidos ett möte om det misslyckade mordet. Kvinnans man var då mycket upprörd över det hela. Mordplaneraren i utlandet, dvs Ozan Sarikaya, avfärdade honom. Det beslutades att kvinnan därefter skulle flytta från Stockholm till Norrland. Hon hade dessförinnan bott i klubblokalen.

Efter att polisen pusslat ihop alla ANOM-chattar som de fått av FBI med det som var känt från spaningen mot Lost Boys och andra indicier häktades alla inblandade och misstänkta förutom de som befann sig i utlandet. Kvinnan greps i Norrland.

Strax före jul avslutades rättegången mot kvinnan, de utpekade mordbeställarna från Bandidos, de två unga män från Lost Boys som ska ha tagit morduppdraget och den man som hjälpte dem. Männen som befinner sig i utlandet åtalades inte. OG-mannen som lockades till Farsta menar själv att han inte utsatts för något mordförsök. Brottet faller dock under allmänt åtal och oavsett vad han säger kan de inblandade därför dömas.

Samtliga misstänkta har nekat till brott under förundersökningen och rättegången. De har också förnekat att de har något att göra med de ANOM-chattar som åklagaren kopplat dem till.

Domar

Mikael Viklund dömdes till fängelse i elva år för medhjälp till försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Malik Kabucho fick för sin del fängelse i tio år för medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Lika långt straff fick Jonatan Palm som dömdes för medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. För medhjälp till försök till mord dömdes Beatrice Häll till fängelse i nio år medan William Karlsson dömdes till 8 års fängelse. Slutligen dömdes Alexander Schön Jara  till fängelse i fyra år för bland annat medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och brott mot knivlagen.

Daniele Mattei dömdes för sin del till fängelse i två år och tre månader för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. I samma mål dömdes även hans gamla vapendragare Mahdi Alimohammadi till fängelse i ett år och två månader för grov kvinnofridskränkning, narkotikabrott och vapenbrott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!