De blinda, de döva, de minnessjuka, månglarna, medlöparna

Blinda och döva…

Kanske vet vi inte att det finns ukrainare som kämpar mot invasionen av sitt land och mot sin regerings nyliberala politik.

Kanske vet vi inte att det finns fackföreningar, studenter, feminister och politiska organisationer i Ukraina som delar vår kamp och våra idéer.

Kanske vet vi inte att det finns krigsmotståndare och progressiva krafter och förtryckta folk i Ryska federationen.

Kanske vet vi inte att det finns krigsmotståndare och progressiva krafter i Belarus.

Kanske har vi inte hört Vladimir Putin tala om Ukrainas utplåning och icke-existensen av ukrainarna som folk.

Kanske har vi inte förstått att Ryska federationens arméer har kränkt gränserna mot ett självständigt land (aggressionsbrott), bombat civilbefolkningen (krigsbrott), deporterat vuxna och barn (krigsbrott), använt våldtäkt som ett krigsvapen (brott mot mänskligheten), etc.

Kanske vet vi inte att om Putins arméer drar sig tillbaka villkorslöst från hela Ukraina så finns det inte längre något krig, och freden blir åter en möjligheternas horisont.

Kanske vet vi inte att om ukrainarna ger upp sitt motstånd, så kommer Ukraina att utplånas som folk och som en självständig nation.

Kanske vet vi inte att om ukrainarna inte längre får tillräckligt med vapen så kommer Ukraina att utplånas som självständig nation.

Kanske vet vi ingenting eller väldigt lite.

Men ger detta skäl att tro på historieberättarna?

De minnessjuka…

Kanske har vi glömt skillnaden mellan legitima krig – som krig för nationell befrielse – och imperialistiska krig, erövringskrig eller kolonialkrig – förtryckarnas krig.

Kanske har vi glömt att det finns en fundamental skillnad mellan en fascistisk diktatur och en demokratisk republik, hur ofullkomlig den än må vara.

Kanske har vi glömt att vi var tjecker och att vi kämpade mot annekteringen av vårt land och att en del sa nej till krig och att nazistarméerna invaderade oss.

Kanske har vi glömt att vi var irländare och att vi kämpade mot den engelska ockupationen och att en del sa till oss nej till kriget och att delningen av vårt land har varat i över ett århundrade.

Kanske har vi glömt att vi var kämpar i motståndsrörelsen i det ockuperade Europa och att en del kallades oss terrorister och andra förklarade för oss att båda sidorna var samma sak.

Kanske har vi glömt att vi var östtyskar, polacker, ungrare, tjeckoslovaker, afghaner och att vi kämpade mot den sovjetiska ockupationen och invasionen och att några talade om för oss att vi måste försvara ”arbetarnas hemland” mot imperialismen.

Kanske har vi glömt att vi var ursprungsamerikaner, att vi var afrikanska folk, hereros eller namafolk som slaktades av tyskarna, att vi var armenier och att en del inte agerade mot folkmorden eller applåderade dem.

Kanske har vi glömt att vi var afrikaner och att en del inte gjorde något mot slavhandeln eller till och med stödde den.

Kanske har vi glömt att vi var någonstans i världen och att många inte gjorde något mot koloniseringen och att många stödde den.

Kanske har vi glömt att vi var spanjorer, katalaner, basker… och att några vägrade att ge oss vapen för att kämpa mot Francos arméer.

Kanske har vi glömt att vi var algerier och att vi kämpade för att befria vårt land från fransk kolonisering och att en del nöjde sig med att säga ”Nej till kriget” och ”Fred i Algeriet”.

Kanske vi glömde att vi var vietnameser och att vi kämpade, först mot Frankrikes armé och sedan mot USA:s, och en del nöjde sig med att säga ”Nej till kriget” och ”Fred i Vietnam”.

Kanske har vi glömt att vi är syrier och att vi kämpar mot Bashar al-Assads diktatur som stöds av Ryska federationen, och att en del sa ”Nej till kriget” .

Kanske vi har glömt att Karl Marx medarbetare tog värvning i unionsarmén för slaveriets upphävande.

Kanske har vi glömt att spanska anarkister anlände till Paris på amerikanska stridsvagnar från Fria franska andra pansardivisionen.

Kanske har vi glömt att vi var ryssar, belarusier, tjetjener, georgier, vilket vi fortfarande är, och att vi kämpar mot den storryska diktaturen, och att en del anser att Ryssland inte bör förödmjukas.

Kanske har vi glömt att USA-imperialismen levererade vapen till kineserna i kampen mot japansk kolonialism.

Kanske har vi glömt att USA-imperialismen levererade vapen till den sovjetiska regeringen för i kampen mot de nazistiska arméerna.

Vi är tjecker, vi är irländare, vi är polacker, vi är ungrare, vi är vietnameser, vi är algerier, vi är palestinier, vi är syrier, vi är sahrawier, vi är haitier, vi är burmeser, vi är uigurer, vi är kurder, vi är peruaner, vi är nicaraguaner, vi är iranier, vi är ukrainare.

Våra liv och vår frihet rättfärdigade och rättfärdigar vårt motstånd mot imperialism och diktatur.

Historieberättarna…

Vi vill inte bli ignorerade och vår säkerhet kan inte anses försumbar i namn av fred mellan stormakterna, i namn av att bevara världsordningen.

De som stöder diktaturer, de som stöder imperialistisk aggression, förnekar oss rätten att göra motstånd (militärt eller ej) för att försvara vår frihet, våra nationella rättigheter, våra rättigheter som folk, våra sociala landvinningar.

De som vill avväpna oss i namn av ”freden” väljer förintelsen av Ukraina och dess folk.

Igår stödde Chamberlain (och den brittiska imperialismen) och Stalin (och hans diktatur i namn av sovjetmakten) fred med Hitler: resultatet blev delningen av Polen, mångfaldigandet av koncentrationslägren, den statliga dödsindustrin och utrotningslägren, ett världskrig, miljoner civila och militära offer och folkmord på de judiska och romska befolkningarna.

De som stöder de ryska arméernas invasion av Ukraina, de som inte vill ge det ukrainska folket medel för att stå emot och befria sitt land är inte våra vänner.

De som talar om ”fred” genom att inte stöda de ukrainska folkens rätt till självbestämmande och liv, de som vägrar stöd till nationell befrielsekamp misstar sig och bidrar till att underminera alla medborgares rättigheter, i Ukraina och runt om i världen.

Solidaritet!

Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, medlemmar av Editorial Solidarity Brigades, ett nätverk av journalister som stöder Ukrainas rätt att försvara och beväpna sig.
[Översättning från engelska: Jan Czajkowski]

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!