17-åring dömd för gymmordet i Stockholm

Stockholms tingsrätten har dömt en 17-åring för mord den 28 mars 2022 då en man sköts till döds på ett gym i Stockholm. Mannen var inte det tilltänkta mordoffret. 17-åringen friades från försök till mord på en annan man vid samma tillfälle. Det handlar om den man som antas ha varit måltavlan för skjutningen. Tre män frias från medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

En svartklädd man med munskydd och pistol sprang in på gymmet och avlossade tre skott. Ett av skotten träffade en man i huvudet som avled av sina skador. Mordoffret som hette Fredrik Andersson hade såvitt känt inte någon hotbild mot sig och utredningen ger inte stöd för att han var det tilltänkta offret, en person som då var medlem i Bandidos MC.. Enligt åklagaren det var en annan man som befann sig på gymmet vid tillfället som var den egentliga måltavlan. Andersson dödades förmodligen då han ingrep för att försöka avstyra mordet på den egentliga måltavlan.

Efter skottlossningen sprang skytten ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför stan. På bilen påträffades DNA från 17-åringen. I lägenheten hittades mordvapnet och ett munskydd med DNA från både 17-åringen och mordoffret.

Mord

Tingsrätten har vid en sammantagen bedömning kommit fram till att bevisningen i form av bl.a. DNA-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. 17-åringen har därefter dömts för mord.

När det gäller åtalet för försök till mord bedömde tingsrätten att bevisningen inte räcker för att det ska vara styrkt att 17-åringen och de tre åtalade männen hade en gemensam brottsplan att döda den utpekade måltavlan. 17-åringen frikändes därför från försök till mord och de tre männen frikändes från medhjälp till gärningen. De tre männen frikändes också från medhjälp till mord.

Bombdåd

Tingsrätten dömde även 17-åringen för allmänfarlig ödeläggelse. Av bevisningen i form av DNA-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter är det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen den 20 mars 2022 kastade in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm. Han dömdes även för grovt vapenbrott.

Påföljden för 17-åringen bestämdes till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år. Två av de andra åtalade männen dömdes för bl.a. narkotikabrott till kortare fängelsestraff.

17-åringen ska betala skadestånd till nära anhöriga till mordoffret och till ett försäkringsbolag för skador på restaurangen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!