Frikännande dom för frisörsalongsmord

Hovrätten för Västra Sverige har idag  en 20-årig man för medhjälp till mord för hans medverkan i ett mord som ägde rum på en frisersalong. En jämnårig man som stod åtalad för mord har frikänts. I tingsrätten dömdes båda två.

Den 9 juli 2021 gick två maskerade gärningsmän in på en frisersalong i Högsbo i västra Göteborg och sköt flera skott mot en person som var kund i salongen. Offret som hette Omar Malla avled på plats till följd av sina skador.

En man åtalades för att som skytt ha deltagit i mordet. Han åtalades även för brott mot andra målsägande i samband med skjutningen. En annan man åtalades för att ha främjat mordet bland annat genom att varsko skyttarna om att offret var på plats i salongen. Tingsrätten dömde den man som påstods ha varit skytt för mord och den andra mannen för medhjälp till mord. Båda fick 12 års fängelse.

Hovrättsdom

Hovrätten gjorde en annan bedömning än tingsrätten när det gäller den man, Hasan-Can Zengin, som påstods ha varit skytt. De har frikänt honom från ansvar. Enligt hovrätten räcker bevisningen inte till för att slå fast att han varit en av skyttarna. Ett DNA-bevis på en delvis uppbränd tröja som hittats i närheten av brottsplatsen är besvärande för honom men inte i sig tillräckligt för en fällande dom. Den övriga bevisning som åklagaren åberopat bedöms inte ge något påtagligt stöd för att han är gärningsman.

Hovrätten fastställde den fällande domen mot mannen, Mohammad Awad, som stod åtalad för medhjälp till mord. Straffvärdet för hans brott anser hovrätten motsvarar fängelse på livstid. Hovrätten tillämpade den lagstiftning som gällde vid tiden för brottet och satte därför ner straffets längd till fängelse i nio år med hänsyn till mannens ålder vid brottet.

Omar Malla bodde periodvis hemma hos den person som anses vara ledande i Z-falangen (också kallade 421), Ziad Abouali. Båda de dömda kan också kopplas till Z-falangen. De vara bland annat på en resa till Grekland några veckor efter mordet på frisörsalongen tillsammans med flera andra personer med känd koppling till Z-falangen.

Orsaken till mordet tycks vara att Omar Malla tycks ha beslutat sig för att lämna det kriminella livet. Eller så var det så att han hade för avsikt att lämna dem för att alliera sig med en annan gruppering. G-falangen. Klart är i alla fall att han sökte sig bort från sina gamla vänner.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!