Ledande medlemmar i Vårbynätverket dömda för mordplaner

En ledande medlem i Vårbynätverket och ytterligare en person i samma nätverk åtalades i oktober för att de i samråd gjort upp planer på att döda tre medlemmar i det så kallade May-nätverket. Vårbynätverket har under en längre tid haft en konflikt med Nätverket May som resulterat i flera våldsdåd.

Polisen kom över bevis på mordplanerna genom kommunikation via det krypterade chattnätverket SkyECC. Kommunikationen ägde rum mellan den 21 juni 2020 och den 12 augusti 2020.  De som skulle mördas var Maykil Yokhanna, Robin Günes och Benjamin Mahdi ska dödas. De som planerade att mörda dem var Ilija Jurkovic och Shiras Issa. Jurkovic har försökt att rekrytera andra personer för att utföra de planerade morden. Det hände på olika platser i Stockholm bland annat i Vårby.

Ilija Jurkovic åtalades för stämpling till mord alternativt förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Shiras Issa för stämpling till mord alternativt förberedelse till mord. Vapenbrottet är att Jurkovic hanterat en pistol och en automatkarbin som han den 9 juli 2020 överlämnade till personer som transporterade vapnen till en lägenhet på Karlsfeldtsgatan 38B i Västerås. Där förvarades de enligt åtalet för Ilija Jurkovics räkning med avsikt att användas vid de planerade morden.

Dom ska enligt uppgift ha fallit. Shiras Issa ska ha fått 4 års fängelse och Ilija Jurkovic 1 år.

Konflikten och andra domar

Konflikten mellan Nätverket May och Vårbynätverket började redan i februari 2011 då Maykil Yokhanna sköts i ett trapphus i Vårby gård. Han överlevde. Men konflikten var ett faktum och den har pågått sen dessa med en läng rad våldsdåd, mord och mordförsök.

Sedan tidigare är Ilija Jurkovic dömd till fängelse i den omfattande rättegången mot Vårbynätverket som bland annat berörde flera mord, kidnappningen av rapparen Einár och narkotikaaffärer med mera. Han är också dömd för att tidigare ha planerat ett mord på Yokhanna. I utredningen som nu lett till åtal framgår också Yokhannas nära koppling till Västeråsnätverket. Han fru är nämligen kusin till västeråsledaren Namo Talanis exfru.

Ett flertal andra personer nämns också i förundersökningen, bland annat medlemmar i FLG, ett kriminellt nätverk från Järvafältet. Sannolikt kommer det fler åtal.

Läs mer:
Läs mer om brott kopplade till Nätverket May:
Läs mer om brott kopplade till Vårbynätverket: