Flera skadade och en död vid skjutning i Stockholm

Vid 18-tiden på lördagskvällen fick polisen in larm om skottlossning i närheten av Farsta centrum. Två skottskadade personer påträffades utanför tunnelbanestationen. De fick vård av några förbipasserande människor. Ytterligare en skottskadad person påträffade utanför Centrumkyrkan och slutligen hittade en fjärde person med skottskador utomhus på Larsbodavägen.

Tre av de skottskadade fördes till sjukhus. En av dem är bara 15 år gammal. De fjärde, en 15-åring, avled på plats. Övriga skadade är en man i 45-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern.

Polisen har gripit två män i 20-årsåldern som misstänkta för skjutningen. Detta efter att  fått tips om en bil som lämnat platsen efter skjutningen. De fann senare bilen och följde efter. Männen greps vid trafikplats Järna sittande i bilen.

Flera tidningar har rubriker om masskjutning men det verkar inte vara korrekt utan det tycks handla om en gängskjutning med flera skadade förutom måltavlorna om nu de träffade 15-åringarna var måltavlor.

Masskjutningar är ovanligt  i Sverige. De vi har haft är 4 stycken. Den värsta är när Mattias Flink i juni 1994 sköt ihjäl 7 personer och skadade 3 och Stureplansmorden i december 1994 då 4 personer dödades och 20 skadades. Andra masskjutningar i Sverige är skjutningen på klubben Gustavus Adolphus i Göteborg den 1 feburari 1976 då 2 personer dödades och 5 skadades och skolskjutningen på Thorildskolan i Kungälv 1961 då 1 person dog och 6 skadades.

Gängrelaterade skjutningar med många döda och skadade inkluderar morden på Vår Krog & Bar 2015 med 2 döda och 8 skadade samt skjutningen utanför Galaxy cafë i Malmö år 2018 med 3 döda och 3 skadade. Och nu sällar sig Farstaskjutningen till dessa dåd.

Detta är den tredje skjutningen på två dagar i Stockholm. De tidigare ägde rum i Jordbro i Haninge och i Solna i fredags. Vid de skjutningarna skadades tre män i 20-årsåldern, en person i Jordbro och två personer i Solna. En tonåring är gripen som misstänkt för skjutningen i Jordbro. Ingen av de skadade fick livshotande skador.

Läs mer:

PS. 20230612. Den 45-årige mannen har också avlidit.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!