Vänsterpartiet och narkotikan

I Vänsterpartiets socialpolitiska program står det klart och tydligt att eget bruk av narkotika ska avkriminaliseras:

Ett samhälle med utbredd beroendeproblematik är ett ojämlikt och skört samhälle där enskilda far illa. Vänsterpartiets narkotikapolitik vilar därför på två ben. Det behövs ett kraftfullt arbete mot narkotika samtidigt som att missbrukare inte stigmatiseras. Det är narkotikan som ska vara olaglig, inte de beroende. Därför är det Vänsterpartiets hållning att narkotika ska vara fortsatt illegalt men att vara påverkad av narkotika bör avkriminaliseras.

Det är delvis en bra inställning. Det finns många skäl till att narkotikabruk bör avkriminaliseras. Att det skulle underlätta för missbrukar att få vård är det viktigaste skälet. Det kan i sin tur leda till färre dödsfall på grund av narkotika. Dessutom skulle det leda till minskad belastning för polisen och rättsväsendet som istället skulle kunna ägna mer tid åt våld mot kvinnor, gängkriminalitet, bedrägerier och ekonomisk brottslighet.

Men för att detta ska uppnås måste också innehav av narkotika för eget bruk avkriminaliseras. För annars kvarstår problematiken med en polis och ett rättsväsen som ägnar sig åt fel saker. Därför är Vänsterpartiets narkotikapolitik motsägelsefull i bästa fall men mer sannolikt helt meningslös. Den leder helt enkelt inte till några förbättringar på något av de områden där den nuvarande politiken skapar problem.

Legalisering

En del vänsterpartister vill gå längre än vad jag vill när det gäller narkotika. Det vill att narkotikabruk ska legaliseras. Chefredaktören för tidningen Flamman, Leonidas Aretakis, är en av dem som argumenterar för legalisering. I den interna debattidningen för Vänsterpartiet i Göteborg har flera personer argumenterat för legalisering. I senaste numret av ETC finns en debattartikel av Per Markus Risman som också argumenterar för en avkriminalsering och legalisering:

På grund av svenska politikers ovilja att kritiskt granska dagens narkotikapolitik skapas lidande. Prestige sätts före folks ­välmående med förödande konsekvenser. Som socialister måste vi tackla det. ­Genom avkriminalisering kan vi få fler personer till behandling och bort från missbruk. Det kommer rädda liv. Med en öppning för att skapa en reglerad cannabis­marknad kan vi på allvar utreda om vi ­faktiskt kan minska missbruket och strypa gängens intäkter. Även det kan rädda liv.

Dagens misslyckade narkotikapolitik är ett gemensamt problem som kräver ett politiskt svar. Det svaret måste vara modigt för att på allvar lösa problemet. Vi kan inte sitta still medan folk som kunde räddats dör, liv krossas och gängen blir rika. Varje sten måste vändas på och varje lösning måste utredas på allvar. I nästa partiprogram har vi möjlighet att göra just det. Låt oss ta ställning för att avkriminalisera allt narkotikabruk och utreda fördelar och nack­delar med en reglerad marknad för cannabis. En mer frihetlig och vårdfokuserad narkotikapolitik kommer rädda liv!

Inte bara cannabis

Jag är stort sett  överens med hans resonemang men menar att en avkriminalisering måste gälla all narkotika och inte bara cannabis. Dödsfallen beror inte på cannabis utan framförallt på heroin och andra opioider. Om de inte avkriminaliseras kvarstår problemtiken.

Jag är dock emot en legalisering av kokain, heroin, amfetamin och liknande narkotika men skulle kunna tänka mig en reglerad marknad för cannabis, kat, kokate/kokablad och en del andra droger. Men det viktiga är att i första hand avkriminalisera såväl eget bruk som innehav för eget bruk för all typ av narkotika.

Läs mer:

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!