Internationellt efterlysta svenskar december 2023

På Interpols lista över svenskar som är efterlysta internationellt finns 14 personer. En del av efterlysningarna är gamla och en gäller en man som är svensk medborgare men som har begått sina brott i Ryssland. Han är även rysk medborgare och heter Ruslan Gelogaev. En är en nazist som heter Simon Arnamo. Han är misstänks för ett mord 2012. På Europols lista över de mest efterlysta finns tre andra personer som inte finns med Interpols lista.

De flesta av de efterlysta är efterlysta för narkotikabrott eller våldsbrott. Några få för ekonomiska brott som penningtvätt och bokföringsbrott. En person, Hammad Al-Saaid, är misstänkt för falska covidtester.

Gävle

Bland de övriga internationellt efterlysta finns Philip Faraghi Gilliland som är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen. Han är tidigare dömd för brott tillsammans en gängledare för det gäng som polisen kallar g20. Gängledaren mördades på Brunnsgatan på Söder i Gävle den 11 november 2021.

Faraghi Gilliland har tidigare även varit misstänkt för inblandning i ett mordförsök och ett mord men frikänts. Det handlar ett mordförsök i Gränby, Uppsala den 31 juli 2020 och en skjutning den 28 juli samma år samt ett mord i Linköping i januari 2022. I Gränby skulle en ledande person i ett Gävle-nätverk som kallas g10 mördas. I Linköping mördades en person med koppling till X-team, en supportergrupp till Bandidos MC.

Stockholm
Familjeföretag i brott

Dominik Nirberg som tillhör en familj som drev ett familjeföretag i knarkbranschen. Ett kriminellt gäng som betalade ut bonusar och där det fanns semester och sjukersättning i verksamheten. Som vilket företag som helst alltså. Förutom att allt var svart. Nirberg ska ha gripits i Spanien i oktober 2022.

Neronätverket

Tania Gomez ska agerat kurir åt ett kriminellt gäng såväl som ha hjälpt dem med penningtvätt. Dessutom ska hon har varit involverade i illegal handel med husdjur. Hon ska tillhöra ett kriminellt nätverk som kallas Neronätverket och blev efterlyst i samband med tillslaget, åtalet och domarna mot växelkontoret World Exchange.

Hässelby och Rinkeby

Ahmed Abdullahi Farah är för sin del efterlyst för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerlig grov narkotikasmuggling. Är känd genom sina alias Leopardmaster och Gambino på olika chattjänster som Encrochat. Han hade kopplingar till Lejonen i Hässelby och dess mördade ledare Merhawi Aregai men även till Dödspatrullen.

Abdullahi Farah har tidigare dömts till 4 års fängelse för innehav av 40 kilo cannabis. Han har även varit inblandad i narkotikaaffärer med kriminella i Malmö och har kopplingar till en kidnappning som ägde rum i november 2021. Han ska ha kommit ut ur fängelset år nån gång år 2020.

Farsta och Flemingsberg

Said Sadat är efterlyst för medhjälp till mord. Det mord det gäller är mordet på Årstabron den 17 september 2020 på en ledande medlem i Fagersjönätverket.  År 2022 greps Sadat i Libanon men han har inte utvisats till Sverige ännu då han också ställts inför rätta för brottslighet i Libanon. Men det är mycket oklart vad som hänt honom och om han ens är kvar i fängsligt förvar i Libanon. Han anses vara kopplad till Flemingsbergsnätverket.

En annan gängkopplad person som är internationellt efterlyst är William Suso. Han uppges vara kopplad till det nätverk som kallas Farsta yngre eller till Dalen-nätverket. Han är efterlyst för ett mordförsök i Rågsved den 1 januari 2021. Dessutom kan han ha varit inblandad i kidnappningen av Einár. Släktingar till Suso var sannolikt måltavlor för ett par skjutningar i Gubbängen den 28 december 2022. En del av konflikten mellan Nätverk Foxtrot och Dalennätverket och ett av flera våldsdåd som troligen har en koppling till mordet på Einár.

Dalen

Victor Miah är en ledande person i Dalennätverket som tillsammans med allierade grupperingar hade en våldsam konflikt med Nätverk Foxtrot (Kurdiska rävens nätverk) och deras allierade i början av detta år. Han är efterlyst i Europa för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Han befinner sig troligen i Bulgarien. I alla fall greps han där men lyckades fly.

Uppsala och Stockholm
Foxtrot

Rawa Majid är ledare för det nätverk polisen kallar Foxtrot. Han är efterlyst för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott, förberedelse till mord, anstiftan till mord med mera. Tidigare befann han sig i Turkiet under en längre tid men var han befinner sig nu är okänt. Nätverk Foxtrot och Rawa Majid är de som sått bakom huvuddelen av skjutningarna och sprängningarna i Sverige under 2023.

Bandidos MC

Ozan Sarikaya är efterlyst för grov allmänfarlig ödeläggelse, anstiftan till mord, förberedelse till mord, anstiftan till mordförsök, grov mordbrand, mordförsök, grovt vapenbritt, synnerligen grovt vapenbrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen. Han är en ledare för Bandidos MC i Stockholm och har hållit sig undan en lång tid. Han befinner sig i Turkiet.

Norrköping

Semi Oueslati som är en annan internationellt efterlyst ska ha gripits. I Tunisien men han kan inte utvisas till Sverige då han också är tunisisk medborgare. Förmodligen är han inte längre fängslad utan på fri fot. Han är efterlyst för mord på en 20-åring på en parkering i Norrköping i februari 2016. Den mördade mannen skulle dagen efter upp som vittne i en rättegång mot en Hells Angels-medlem. Oueslati har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Norrköping.

Den stora momshärvan

Johan Rossi är efterlyst för grovt skattebrott, grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott. Han är inblandad i den stora momshärvan.

Övrigt

Omar Abdulkadir Omar är för sin del efterlyst för ett mordförsök i Malmö år 2013. Varken offret eller Omar Abdulkadir Omar har kunnat kopplas till några kriminella nätverk. Den misstänkte gärningsmannen har varit försvunnen sen 2013 och inga spår verkar finnas om var han kan befinna sig. Michael Winqvist från Landskrona är sen länge efterlyst för grovt narkotikabrott vilket också Mohammad Al-Hussein är efterlyst för. Den sistnämnde är också efterlyst för grov narkotikasmuggling.

Läs mer: