Varför mördades C. Gambino – en rappare med ofläckat rykte

Rapparen C. Gambino fick ett genombrott under 2020. 2023 fick han bland annat fick en grammis och blev mycket mer välkänd. Han har aldrig kopplas till gängkriminalitet och är inte dömd för brott. I media har det publicerats en mängd hyllningsartiklar till honom men ingen försöker ens ge nån slags förklaring till varför en artist utan gängkopplingar blir mördad i en skjutning som utan tvekan är ett gängdåd där han var den tilltänkta måltavlan. Så frågan är: Varför mördades C. Gambino?

För mig är det uppenbart att han måste ha haft kopplingar till gängkriminalitet. Det troliga är också att det handlar om pengar och inte om hämnd, konkurrens eller drogmarknader.Han kan förstås ha mördats som en del av den mycket långa konflikten mellan det kriminella nätverket i södra Biskopsgården (Södra Biskop) och det i norra Biskopsgården (Nya Norra) då han enligt uppgifter hade personliga kopplingar till Nya Norra. Personen han äger ett bolag ihop med bor i Länsmansgården där Nya Norra främst är baserade.

Mordet skedde också i Backa där inget kriminellt sker utan godkännande av Backagänget. Historiskt har Nya Norra goda förbindelser med Backagänget medan Södra Biskop och Backagänget varit fiender. Det är inte troligt att Biskop Södra skulle fått tillstånd att mörda någon i Backa. Återstår att han då skulle ha mördats av personer från eller på order av någon i Nya Norra eller Backagänget. Dvs han mördades av personer som stod honom nära.

Varför mördades C. Gambino?

Frågan är då varför han mördades. Jag tror att det skulle kunna bero på pengar. Det är välkänt att rappare används av kriminella nätverk för penningtvätt. Kriminella köper spelningar på Spotify för svarta pengar (exempelvis via investeringar i bitcoin) och sen får artisterna ut pengarna i ersättning från Spotify.

Det finns tecken på att C. Gambino kan ha använts för penningtvätt. Hans bolag DKGM AB har nämligen haft en kraftig  omsättningsökning 2022 och 2023. Från 700 000 kronor år 2021 till 4,6 miljoner 2023. Det måste inte handla om en falsk omsättningsökning men det kan göra det. I det fallet ska de gängkriminella som använt honom för penningtvätt ha sin andel och om de inte får den eller om det blir någon konflikt om andelen så är det anledning nog för ett mord. Det är exempelvis troligt att Einár mördades på grund av något sådant.

Om penningtvätt är orsaken till att han mördades är det mer troligt att C. Gambino mördades av ett kriminellt nätverk med personer som stod honom nära. För det är sådana personer som skulle kunna tänkas använda honom för penningtvätt.

Läs mer:

2 svar på “Varför mördades C. Gambino – en rappare med ofläckat rykte”

Kommentarer är stängda.