Kriminella mc-gäng i Sverige 2024

Svenska kriminella gäng brukar delas in i olika typer av gäng. Exempelvis maffialiknande kriminella gäng, kriminella mc-gäng, släktbaserade nätverk, lokala gatugäng och etniska nätverk. Ett nätverk eller gäng kan ingå i flera av kategorierna. Denna artikel handlar om kriminella mc-gäng i Sverige.

Exempelvis kan ett släktbaserat nätverk också vara ett gatugäng och en maffialiknande gruppering. Ett etniskt nätverk kan vara ett gatugäng eller en maffialiknande gruppering och ett kriminellt mc-gäng kan vara maffialiknande. Utöver detta kan det också finnas specialinriktade nätverk för en viss brottslighet.

De kriminella mc-gängen är är få och med ett undantag sällan inblandade i våldsbrott. Precis som de maffialiknande gängen och de etniska nätverken är de  eller deras medlemmar dock ofta engagerade i olika ekonomiska sammanhang och företagsverksamhet. De är dock sällan engagerade i politik och offentlig förvaltning. De företagsverksamheter de har är ofta byggföretag eller hantverksföretag med koppling till byggbranschen.

Acta Publica gör regelbundet rapporter där de redogör för de kriminella mc-gängen. I den senaste anser att det finns 8 kriminella mc-gäng i Sverige samt 4 så kallade självmarkerande gäng som inte är mc-gäng. Bandidos MC och Hells Angels MC är nationella grupperingar med flera lokala chapters (avdelningar) och supportklubbar vilket gör att antalet kriminella grupperingar som kan kallas mc-gäng är betydligt fler än 8 stycken. För om vi ska jämföra mc-gängen med andra kriminella nätverk bör varje lokalavdelning och varje supporterklubb och grupp ses som en separat enhet även om de är delar av en större  gemenskap där de samarbetar.

De mc-gäng som Acta Publica tar upp är:
 • Hells Angels MC (11)
 • Bandidos MC (10)
 • Comanches MC
 • La Familia MC
 • No Surrender MC
 • Outlaws MC
 • Rock Machine MC
 • Satudarah MC (?)

Siffran inom parentes är antalet lokalavdelningar (chapters).

De självmarkerande gäng de berör är:
 • United Tribuns
 • Bro?draskapet Wolfpack
 • Black Cobra
 • Loyal To Familia LTF
Hells Angels MC

Hells Angels MC finns i Lulea?, Uppsala, Stockholm (Stockholm, Eastside och Capital City), Eskilstuna, Karlstad, Go?teborg, Helsingborg, Ha?ssleholm och Malmo?. De anses ha en problematisk relation till Comanches MC och har haft en konflikt med Bergsjögänget i Göteborg som ledde till att de lade ner två lokalavdelningar på grund av intern splittring. Två tidigare medlemmar tog då kontakter med Satudarah MC varvid en av dem mördades. Personer runt honomt och den kvarvarande tidig HA-medlemmen grundade då Comanches MC.

Den viktigaste supporterklubben till Hells Angels MC är Red Devils MC som har åtta lokalavdelningar (chapters). Dessutom finns ett antal så kallade diamantpatchklubbar.

Supporterklubbar Hells Angels MC
 • Red Devils MC (8)
 • Jägarna MC (Vara)
 • Fubar MC Westro Gothia (Va?rga?rda)
 • Granit MC Gothia (Uddevalla)
 • Irminsul Choppers MC (Lidko?ping)
 • Ja?garna MC Skaraborg (Vara)
 • Beer Brothers MC (Landvetter)
 • Lunden MC (Göteborg/No?dinge)
 • Blodo?rn MC (Bora?s)
 • Wishbone MC (Ha?ssleholm)
 • Phoenix MC (Helsingborg)
 • Tra?sket MC (Helsingborg)
 • Outbreak MC (Arvika)
 • Punisher MC (Ka?gero?d)

Granit MC har problem med antalet medlemmar och annat. De kommer eventuellt att läggas ner. Red Devils MC finns i Svenljunga, Göteborg, Frillesås (Halland), Norrköping, Nässjö (Highland), Trelleborg (Southland), Tving (Eastcoast/Blekinge) och Sala. En tidigare supportergrupp till Hells Angels MC var Red & White Crew. Om de finns idag verkar lite oklart men som mest verkar de ha haft sex lokalavdelningar.

Dessutom finns alla klubbar som ingår i den Svenska Biker Modellen (SBK) vilket innebär att de förmodligen betalar en avgift till Hells Angels MC varje år. De måste följa ett bestämt regelverk som kallas Sverigemodellen.

Det finns ingen lätt tillgänglig och uppdaterad information om Sverigemodellen idag men det ska 2014 ha funnits cirka 300 klubbar som var anslutna till Sverigemodellen idag enligt en uppgift i tidningen Payback. De flesta av dessa har ingen koppling till kriminalitet. Några SBK-klubbar är Vikings MC (Göteborg), Garage 1 MC (Göteborg), Flying Riders MC (Göteborg) och Paschas MC (Nyköping). Tidningen Payback skriver så här om Sverigemodellen:

För att förhindra eventuella problem, samt för att kunna ställa frågor angående nybildandet av mc-klubb, ring ”Zillen”

Läs:
Bandidos MC

Bandidos MC har tio lokalavdelningar i Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Karlstad, Vänersborg (Trestad), Kungälv, Höör, Skara, Växjö och Karlskrona (prospect chapter). De har ett par viktiga supporterorganisationer, X-team Sverige och Red and Gold Family (RGF). De senare heter i allmänhet Inmortales MC

Supporterklubbar Bandidos MC
 • X-team (6)
 • Inmortales MC/RGF (6)
 • Demons MC/RGF (3)
 • Kvillebäcken MC (Göteborg)
 • Megalodons MC (Eslöv)
 • Attitude MC (Höör)

X-team har lokalavdelningar i Stockholm, Karlstad, Vänersborg (Trestad), Kalmar, Helsingborg och Ängelholm. Medan RGF har lokalavdelningar med namnet Inmortales MC i Vänersborg (Trestad), Stockholm, Nässjö, Helsingborg, Höganäs och köping (probationary chapter). De tre som heter Demons MC finns i Eslöv, Skara och Kristianstad (probationary chapter).

Dessutom finns klubbarna i Independent Motorcycle Association (IMA) som är Bandidos-sfärens motsvarighet till SBK.

IMA-klubbar
 • Brothers of Iron MC (Uddevalla)
 • No Time MC (Göteborg)
 • Legends MC (Göteborg)
 • Insane MC (Halmstad)
 • Celtic Wolves MC (Lund)
 • Infidel MC (Helsingborg)
 • Regression MC (Örebro)
 • Old Bulls MC Wanneberga (Vanneberga/Kristianstad)
 • Bogeyman MC (Hällestad)
Läs:
Andra mc-gäng
Comanches MC

Det har nu etablerats tva? fullva?rdiga avdelningar i Sverige enligt Acta Publica. De två är Comanches MC Big Lake City med sa?te i Lidko?ping och Comanches MC South End med sa?te någonstans i Ska?ne. Medlemmarna i Ska?ne ska vara bikers som tidigare har varit medlemmar i andra internationella mc-ga?ng i Sverige. Bland annat i Rock Machine MC. Comanches har dessutom planer pa? avdelningar i flera sta?der i Sverige, som Malmo?, Helsingborg, Linko?ping, Va?xjo? och Stockholm.

La Familia MC

Flera individer fra?n La Familia har enligt Acta Publica missta?nkts eller a?talats fo?r grova vapenbrott, hot mot tja?nsteman, ra?n och narkotikabrott under det fo?rsta kvartalet 2024.

Bedo?mningen a?r att klubben mestadels lever sitt liv pa? internet och troligen inte besta?r av fler a?n omkring 10–20 personer. Klubben i Sverige har en del relationer med La Familia MC i Europa, bland annat i Holland.

Rock Machine MC

Det finns enligt Acta Publica indikationer pa? att Rock Machine MC a?terigen a?r etablerade i Sverige. Bilder och videor pa? sociala medier tyder pa? detta. Personer i Ska?ne och Uppsalatrakten kan vara involverade i klubben. Indikationer pekar ocksa? pa? att en person fra?n Tibro i Va?stergo?tland kan vara involverad i klubben. Flera i klubben har tidigare varit medlemmar i Rock Machine MC Sweden och Carnales MC Sweden.

No Surrender MC

La?get i No Surrender MC bedo?ms ha fo?ra?ndrats sedan Acta Publicas fo?rra nula?gesrapport. Under en ceremoni i Norge under mars ma?nad 2024, blev flera personer fra?n Sverige medlemmar och fick ba?ra va?st med trycket ”No Surrender MC Sweden”. Förankringen finns främst i Stockholmstrakten. Klubben, som kom till Sverige 2017 och lade ner 2020 efter att ha hamnat i flera va?ldsamma konflikter, tros ha a?teruppsta?tt i mindre skala under 2023.

Läs:
Övrigt
Black Cobra

Flera personer som kan kopplas till Black Cobra har under 2024 åtalats för olika former av narkotikabrott, våldsbrott och penningtvättsbrott. Många av gruppens medlemmar är hemmahörande i södra Sverige och har en viss relation med Bandidos MC. Flera individer från Black Cobra ska ha gått in i Bandidos supportgrupp X-team i Skåne. Bandidos MC och Black Cobra anses ha nöra kontakt. De ska vara etablerade i Kristianstad, Perstorp och Hässleholm. Möjligen även i Karlskrona.

Loyal to Familia

Enligt uppgifter till Acta Publica finns personer i Blekinge som a?r kopplade till Loyal To Familia (LTF).

Brödraskapet Wolfpack